Berki Zsolt/Port Étterem receptje
2025. szeptember 11.- 400 g tehéntúró
- 2 db lime
- 100 g pirított panko morzsa
- 50 g porcukor
- 200 g liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szóda
- 30 g kristálycukor
- 1 dl napraforgóolaj (sütéshez)
- 1 kg sárgabarack
- 2 dl fehérbor
- 200 g kristálycukor (a krémhez)
- 2 db zselatinlap (a sorbet-hoz)
- kakaós kekszmorzsa
Hagyományos palacsintát készítünk: összekeverjük a lisztet, tojást, szódát, tejet és kristálycukrot, majd egy nagyobb serpenyőben közepesen vastag palacsintákat sütünk. A túrót áttörjük, elkeverjük reszelt lime-héjjal, lime-lével, porcukorral, panko morzsával. Az elkészült túrótöltelékkel megkenjük a palacsintákat, és feltekerjük. Hűtőben pihentetjük, majd kétujjnyi vastag szeleteket vágunk.
A sárgabarackkrémhez a fehérbort és a kristálycukrot egy edényben feltesszük főni, és miután felére redukálódott, hozzáadunk 1 kg sárgabarackot. Puhára főzzük, mixel jük, átpasszírozzuk. Ennek a krémnek az 1/3-át félretesszük a tálaláshoz. A maradék krémhez vízbe áztatott zselatinlapokat teszünk, majd PacoJet tégelyekbe töltjük. 24 órán át fagyasztóban tároljuk, majd a gép segítségével sorbet-t készítünk. Természetesen otthoni körülmények között a sorbet-t lehet pótolni jobb minőségű gyümölcsfagylalttal is. A tálaláshoz kakaós kekszmorzsát használhatunk.