Horváth Gábor receptje
2022. március 4.Derelye
Hozzávalók:
- 30 dkg áttört főtt burgonya
- 6 dkg liszt
- 6 dkg burgonyakeményítő
- 1 dkg vaj
- só
- 8 g sárgabarackmagliszt
Töltelék
Hozzávalók:
- 15 dkg magozott aszalt szilva
- 10 dkg cukros-vaníliás tejföl
- 4-5 dkg a pirított fahéjas mandulából
A befejezéshez
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- őrölt fahéj
Pirított fahéjas mandula
Hozzávalók:
- 12 dkg blansírozott, nyers mandulabél összevágva
- 1 dl víz
- 5 dkg cukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
A tálaláshoz
Hozzávalók:
- 4 ek panko morzsa
- étolaj
- 1 tk. kristálycukor
- 4 ek cukros-vaníliás tejföl
A fahéjas pirított mandulához a cukrot a vízzel felforraljuk, beletesszük az apróra vágott, blansírozott mandulát, fahéjjal ízesítjük, és 6-8 percig főzzük. Leszűrjük, sütőpapíron szétterítjük, és 160 fokos sütőben ropogósra sütjük.
A forrón áttört és kihűtött burgonyát egy tálba tesszük, és a többi hozzávalóval nudlitésztát készítünk. 10-20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. A tésztából korongokat vágunk, majd a közepére elosztjuk a vaníliás tejfölt, erre rátesszük a megnyitott aszaltszilva-szemeket, amiket megtöltünk a fahéjas pirított mandulával. A derelyéket összezárjuk, a széleiket villával lenyomkodjuk.
Kis olajon aranybarnára pirítjuk a panko morzsát, kristálycukorral ízesítjük, és összekeverjük a maradék apróra vágott, fahéjas pirított mandulával. A derelyéket sós, forrásban levő vízben készre főzzük.
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzá adjuk az őrölt fahéjat, és a derelyék mindkét oldalát kissé átpirítjuk a habzó vajban.
Tálaláskor tányérokra szedjük a pirított derelyéket, megszórjuk a pirított mandulás panko morzsával, majd meglocsoljuk a vaníliás tejföllel és a serpenyős-fahéjas vajjal.
burgonya , liszt , sárgabarackmagliszt , aszalt szilva , tejföl , fahéj , mandula , panko morzsa