Receptek

Sárgabarackmaglisztes, aszalt szilvás derelye

Horváth Gábor receptje

2022. március 4.

Derelye
Hozzávalók:

  • 30 dkg áttört főtt burgonya
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg burgonyakeményítő
  • 1 dkg vaj

  • 8 g sárgabarackmagliszt

Töltelék
Hozzávalók:

  • 15 dkg magozott aszalt szilva
  • 10 dkg cukros-vaníliás tejföl
  • 4-5 dkg a pirított fahéjas mandulából

A befejezéshez
Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • őrölt fahéj

Pirított fahéjas mandula
Hozzávalók:

  • 12 dkg blansírozott, nyers mandulabél összevágva
  • 1 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint

A tálaláshoz
Hozzávalók:

  • 4 ek panko morzsa
  • étolaj
  • 1 tk. kristálycukor
  • 4 ek cukros-vaníliás tejföl
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A fahéjas pirított mandulához a cukrot a vízzel felforraljuk, beletesszük az apróra vágott, blansírozott mandulát, fahéjjal ízesítjük, és 6-8 percig főzzük. Leszűrjük, sütőpapíron szétterítjük, és 160 fokos sütőben ropogósra sütjük.

A forrón áttört és kihűtött burgonyát egy tálba tesszük, és a többi hozzávalóval nudlitésztát készítünk. 10-20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. A tésztából korongokat vágunk, majd a közepére elosztjuk a vaníliás tejfölt, erre rátesszük a megnyitott aszaltszilva-szemeket, amiket megtöltünk a fahéjas pirított mandulával. A derelyéket összezárjuk, a széleiket villával lenyomkodjuk.

Kis olajon aranybarnára pirítjuk a panko morzsát, kristálycukorral ízesítjük, és összekeverjük a maradék apróra vágott, fahéjas pirított mandulával. A derelyéket sós, forrásban levő vízben készre főzzük.

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzá adjuk az őrölt fahéjat, és a derelyék mindkét oldalát kissé átpirítjuk a habzó vajban.

Tálaláskor tányérokra szedjük a pirított derelyéket, megszórjuk a pirított mandulás panko morzsával, majd meglocsoljuk a vaníliás tejföllel és a serpenyős-fahéjas vajjal.


burgonya , liszt , sárgabarackmagliszt , aszalt szilva , tejföl , fahéj , mandula , panko morzsa

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra