Receptek

Narancsos tökleves korianderes túróval

Kiss Gergely receptje

2020. július 24.

A TÚRÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg túró
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk citromlé
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1 csomag koriander
  • 3 szelet kalács
  • só, bors

A TÖKLEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg sütőtök
  • 4 dkg salotta
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 dkg vaj
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1–2 tk cukor
  • só, fehér bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

A TÚRÓ ELKÉSZÍTÉSE:
A kalács héját levágjuk és ropogósra szárítjuk. A koriander és a petrezselyem leveleit letépkedjük és turmixgépbe helyezzük a kalács belével, majd a legmagasabb fordulaton felaprítjuk.

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk a szitán áttört túróhoz, majd sóval, borssal és a citrom levével ízesítjük. Fóliába tekerve hengerré formázzuk, és a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt meleg vízbe mártott késsel daraboljuk, majd a fóliát levesszük róla, és a felaprított zöld fűszerben megforgatjuk.

A TÖKLEVES ELKÉSZÍTÉSE:
A tököt megmossuk, daraboljuk és tepsibe helyezzük. Ha nem elég édes a tök, akkor cukorral hintsük meg.

Sütőben 150 °C-on 35-40 percig süssük.

A finomra vágott hagymát helyezzük lábasba az olajjal és a vajjal. Nem túl erős lángon enyhén pároljuk meg.

A megsült tököt fordítsuk ki a héjából, és tegyük a megpárolt hagymára. Keverjük el és öntsük rá a bort. Pároljuk még 2-3 percig, amíg az alkohol elillan, és öntsük fel 6-7 dl vízzel.

Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a narancs levét és reszelt héját.

15-20 perc lassú forralás után botmixerrel krémesre turmixoljuk.

TÁLALÁS:
A tányérba helyezzük a túróroládot, és köré öntjük a levest.



túró , vaj , citromlé , petrezselyemzöld , koriander , kalács , sütőtök , salotta , száraz fehérbor , olívaolaj , citrom , narancs