Receptek

Erdős-féle házi krémes

Erdős-féle házi krémes

Erdős Norbert, Erdős és fiai cukrászda receptje (18 szelet, kb. 6x6 cm-es házi krémeshez)

VAJAS LAP

HOZZÁVALÓK:

  • 250 g liszt
  • 250 g vaj
  • 5 g
  • 5 g ecet
  • 1 dl víz
  • 50 g Koronás Porcukor

ELKÉSZÍTÉSE:
Először elkeverünk 50 g lisztet 200 g vajjal, ezt 1 órára pihenni tesszük a hűtőbe. A maradék lisztet, vajat és a többi hozzávalót összegyúrjuk homogén tésztává, és ezt is pihentetjük a hűtőben. 1 óra elteltével kinyújtjuk a tésztát és beburkoljuk vele a külön eltett vajas részt (1).

(1.)(1.)

1 órára ismét hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk és egyszer szimplán, majd egyszer duplán áthajtjuk (2). A nyújtást és a hajtogatást egy újabb óra hűtés után megismételjük. Az utolsó pihentetés után a tésztát három részre osztjuk, és három lapot nyújtunk belőle.

(2.)(2.)

A lapokat előre melegített sütőben, 190 C°-on 30 perc alatt kisütjük. A felülre szánt lapot sütés előtt és közben porcukorral hintjük és vízzel permetezzük, hogy roppanós karamellréteget kapjunk (3). Sütés közben betakarjuk sütőpapírral, és erre egy másik tepsit helyezünk, így lesúlyozzuk.

(3.)(3.)

KRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 580 g tej
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 170 g Koronás Kristálycukor
  • 90 g kukoricakeményítő
  • 100 g vaj
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 csipetnyi
  • 900 g tejszín
  • 30 g zselatin

ELKÉSZÍTÉSE:
Főzzünk egy sárgakrémet: keverjük el szárazon a cukrot, a keményítőt és a sót. Öntsük hozzá a tejet, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kikapart magjait. A keveréket főzzük fel 85 C°-ra, ekkor adjuk hozzá a vajat, és a tűzről levéve keverjük addig, amíg a vaj teljesen el nem olvad. A sárgakrémünket vízfürdőben hűtsük le, hűtés közben időnként keverjük át. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük egy órára a hűtőbe pihenni. Verjük fel a behűtött tejszínt kemény habbá. A tejszínhabot és a kevés hideg vízben elkevert zselatint óvatosan keverjük bele a sárgakrémbe (4).

(4.)(4.)

A KRÉMES ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A krémet osszuk két részre. Az első részt kenjük az egyik lapra (5), majd helyezzük rá a második lapot.

(5.)(5.)

A krém második részét kenjük a második lapra, majd fektessük rá a felső, karamellizált lapot (6). 1 órányi, hűtőben történő pihentetés után vágjuk fel a süteményt 3 csíkra, majd minden csíkot 6 egyenlő kockára.

(6.)(6.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.