Receptek

Fasírt és kelkáposzta-főzelék

Bicsár Attila receptje

2021. április 6.

Fasírt
Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
  • 1 kk fűszerpaprika
  • zsemlemorzsa a bundázáshoz
  • olaj a sütéshez

Főzelék
Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta (vagy egy félbevágott)
  • 8 db közepes burgonya
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Fasírt elkészítése:
A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. A zsemléket kisebb kockákra vágjuk. Hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk. A petrezselymet felaprítjuk. Bekeverjük a fasírtot. Ehhez először kevés olajon megpirítjuk a hagymákat. Rászórjuk a fűszerpaprikát, köménymagot, majoránnát, majd az aprított petrezselymet.

Keverőtálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a fűszeres pirított hagymákat, a beáztatott zsemléket, tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk.

A bekevert fasírtmasszát sütés előtt tegyük hűtőbe, így jobban összeérnek az ízek.


Gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk zsemlemorzsába. A prézlit csak a formázás után használjuk, ne keverjük bele a masszába, mert száraz lesz sütés után.

Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.


Főzelék elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, a következő zöld leveleket is leszedjük, de azt félretesszük. A megmaradt fejet félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, a többi részt felkockázzuk.

A félretett zöld leveleket sós vízben leforrázzuk, nagyjából két percig. A vízből kivéve alaposan lecsepegtetjük, a vastag szárat eltávolítjuk és a leveleket kockákra vágjuk.

A forrázó vizet felhasználhatjuk a főzelék készítésénél.


A főzelékhez a hagymákat olajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a majoránnát, a köményt, végül a fűszerpaprikát. Kevés vizet öntünk rá és néhány percig forraljuk. Hozzáadjuk a darabolt kelkáposztát és felöntjük annyi forralóvízzel, hogy ellepje. Sózzuk.

Amikor félig már megpuhult, beletesszük a burgonyakockákat. Ha szükséges, öntünk még rá vizet.

Miután a zöldségek megpuhultak, sűrítjük a főzeléket.


Kivesszük az ötödét egy kancsóba, hozzáadjuk a tejfölt és simára turmixoljuk. Visszaöntjük a főzőedénybe. Belekeverjük a forrázott, darabolt kelkáposztaleveleket is. Még egyszer felforraljuk és kész.

Tányérba merünk belőle, és rátesszük feltétnek a fasírtot.



sertéshús , zsemle , tojás , petrezselyemzöld , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , olaj , zsemlemorzsa , őrölt kömény , majoránna , kelkáposzta , burgonya , tejföl

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra