Libor Mária receptje
2020. március 18.- 50 dkg kenyérliszt
- 20-25 dkg öregtészta
- 2 csapott tk só
- 2 ek olaj
- 3 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/31/szb-20141009-63-770x_.jpg?token=9ddcca66d861556c92dd63f73c9daf36)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/31/szb-20141009-67-770x_.jpg?token=43ddd6384aba4dd56f50ecbc7a06df71)
Ezután megformázzuk a veknit: óvatosan megfordítjuk a tésztát és a tenyerünkkel kiszorítjuk belőle a levegőt, amennyit csak tudunk. Csak lefelé irányuló mozdulatokkal nyomkodjuk, nem húzzuk oldalra, mert a tésztánk könnyen megszakadhat! Amikor körülbelül ujjnyi vastagságú, jobbról és balról is középig visszahajtjuk. A visszahajtott széleket végig alaposan lenyomkodjuk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/31/szb-20141009-1-770x_.jpg?token=9a8cc1da6a51c9ac4e69615b9b4f5f3d)
Közben a tészta széleit is formára igazítjuk, azaz a tészta belseje felé nyomkodjuk. Végül megfordítjuk a veknit, a szélét összecsipkedjük, megigazítjuk. Kemény, formás veknit kell kapnunk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/31/szb-20141009-51-770x_.jpg?token=acd48812458d85e554325e9c52df2887)
élesztő , víz , kenyérliszt , só , olaj , öregtészta