Libor Mária receptje
2020. március 18.- 50 dkg kenyérliszt
- 20-25 dkg öregtészta
- 2 csapott tk só
- 2 ek olaj
- 3 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a vizet, az olajat, beletesszük a darabokra tépkedett öregtésztát és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Ujjunkkal összeszedjük a hozzávalókat.

Amikor nagyjából összeállt egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és határozott, erőteljes mozdulatokkal dagasztani kezdünk. Körülbelül 15 perc után – amikor a tésztánk rugalmas és nem ragad már, a felülete szép sima, tapintásra selymes – cipót formázunk belőle és visszatesszük a tálba. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30-35 percig kelni hagyjuk. Ekkor óvatosan átgyúrjuk, majd további 15 percig pihentetjük.

Ezután megformázzuk a veknit: óvatosan megfordítjuk a tésztát és a tenyerünkkel kiszorítjuk belőle a levegőt, amennyit csak tudunk. Csak lefelé irányuló mozdulatokkal nyomkodjuk, nem húzzuk oldalra, mert a tésztánk könnyen megszakadhat! Amikor körülbelül ujjnyi vastagságú, jobbról és balról is középig visszahajtjuk. A visszahajtott széleket végig alaposan lenyomkodjuk.
Most a tészta tetejét háromszög alakúra hajtjuk, azt is szorosan lenyomkodjuk és elkezdjük feltekerni a tésztát. Egyszerre csak kicsiket hajtunk, minden hajtásnál lenyomkodjuk és kissé visszatoljuk, hogy még több levegőt kiszorítsunk.

Közben a tészta széleit is formára igazítjuk, azaz a tészta belseje felé nyomkodjuk. Végül megfordítjuk a veknit, a szélét összecsipkedjük, megigazítjuk. Kemény, formás veknit kell kapnunk.

élesztő , víz , kenyérliszt , só , olaj , öregtészta