Auguszt Olga receptje
2020. július 15.CSOKOLÁDÉPISKÓTA (LISZTMENTES)
HOZZÁVALÓK:
- 14 dkg 70%-os fekete csokoládé
- 12 dkg porcukor
- 9 dkg vaj
- 9 dkg tojássárgája (4-5 db)
- 11 dkg tojásfehérje (3 db)
- 5,5 dkg kristálycukor
TEJCSOKOLÁDÉS KÁVÉMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 11 dkg tojássárgája (5-6 db)
- 20 dkg 39%-os tejcsokoládé
- 38 dkg felvert tejszínhab
- 1 dkg zselatin
- 4 dkg cukor
FEKETESZEDER-ZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg szederpüré
- 8 dkg cukor
- 1 dkg zselatin
- kis rum, kevés citromlé
CSOKOLÁDÉPISKÓTA (LISZTMENTES)
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat, az olvasztott csokoládét és a tojássárgáját elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral. Összekeverjük a két anyagot. Papíron sütjük 10-12 percig 160 °C-on.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/15/Fekete-baranyfelho_4-770x_.jpg?token=2316f429cc3c48717fb0c08d695dc92d)
TEJCSOKOLÁDÉS KÁVÉMOUSSE
ELKÉSZÍTÉSE:
Három erős eszpresszót főzünk. A cukrot, a tojássárgáját a kávéval 85 °C-ig melegítjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a zselatint. Ha visszahűlt 30-35 °C-ra, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/15/Fekete-baranyfelho_5-770x_.jpg?token=4f84b00afdde0e62b10725e117deb15e)
FEKETESZEDER-ZSELÉ
ELKÉSZÍTÉSE:
A szedret botmixerrel elpürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a rumot. A zselatint kis vízben feloldjuk, felmelegítjük és a gyümölcspüréhez keverjük. Lapostányérba öntjük, hűtőben megdermesztjük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/15/Fekete-baranyfelho_3-770x_.jpg?token=ff23dc608445b97f83906729933c5530)
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Csokoládét olvasztunk, és ostyapernyét forgatunk bele. Kiöntjük lapos edénybe, és mielőtt megdermed, pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Kisebb átmérőjűvel még kisebb köröket is készíthetünk a dekorációnak.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/15/Fekete-baranyfelho_6-770x_.jpg?token=0165eafb709ccf9895988e3cc6c32840)
1. A csokoládépiskótát a forma aljára tesszük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/15/Fekete-baranyfelho_2-770x_.jpg?token=2564cc035c5c7ba00a655c129a9db6e8)
2. Kis szederlekvárral beleragasztjuk a ropogós csokilapot.
3. Ráöntjük a fele tejcsokoládés kávémousse-t.
4. Szederzselé-lapocskát helyezünk a félig töltött formába.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/15/Fekete-baranyfelho_1-770x_.jpg?token=998c2b12fa2fa3262636f1473b9efe82)
6. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
fekete csokoládé , porcukor , vaj , lágytojás , tejcsokoládé , tejszínhab , lapzselatin , szederpüré , rum , citromlé