Küronya Márk és Litauszki Zsolt receptje
2021. december 5.- 400 g fodros kel
- 100 g pecorino sajt
- 200 g kruton
- 300 g öntet
- 1 db körte
Kruton
Hozzávalók:
- 200 g kovászos kenyér
- 10 g fokhagyma
- 1,5 dl extraszűz olívaolaj
Öntet
Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl mogyoróolaj
- 8 g szardella
- 1/2 db lime leve
- 20 g dijoni mustár
- 20 ml Worcester-szósz
- 120 g pecorino sajt (100 g + 20 g)
- 3 db tojássárgája
- só, bors
Először elkészítjük az öntetet. Ehhez egy tálba tesszük a megpucolt, durvára vágott fokhagymát és a mogyoróolajat és botmixerrel simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a lereszelt pecorino sajtot és a többi összetevőt, kivéve a tojássárgáját.Botmixerrel krémes állagúra keverjük. A végén hozzáadjuk a sárgáját és habverővel simára keverjük. A fodros kel leveleit forró vízben leforrázzuk, majd jeges vízben hirtelen lehűtjük. A krutont a fokhagymával leturmixolt olajba forgatjuk, tepsiben sütőpapíron 180 °C-on 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Tálalás:
A leszárított fodros kelt falatnyi darabokra vágjuk, majd összekeverjük az öntettel és a krutonnal.
Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott körtét, megszórjuk pecorinoforgáccsal, és kevés mogyoróolajjal meglocsoljuk.
fodros kel , kruton , pecorino sajt , öntet , körte , mogyoróolaj , extraszűz olívaolaj , fokhagyma , kovászos kenyér , szardella , tojás , lime , dijoni mustár , Worcester-szósz