Receptek

Fokhagymakrémleves harisszával

Fokhagymakrémleves harisszával

FOKHAGYMAKRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK:
  • 3 salotta (vagy sonkahagyma) finomra vágva
  • 2 zellerszár finomra vágva
  • 4 ek olívaolaj
  • 25 gerezd fokhagyma vékony szeletre vágva
  • 1 ek gyömbér finomra vágva
  • 1 nagy csipet sáfrány
  • 1 l csirke- vagy zöldségleves (alaplé) vagy víz
  • 3 babérlevél
  • 1 csokor korianderlevél (és/vagy petrezselyem) finomra vágva
  • esetlegesen: 100 ml joghurt-tejföl keverék (2:1 arányban keverve)
  • citromlé, só
ELKÉSZÍTÉSE:

A hagymát és a zellert az olajban kis lángon 7-8 percig pároljuk, időről időre evőkanálnyi vizet adunk hozzá. Hozzáadjuk a fokhagymát, további 5 percig kevergetjük kis lángon. Hozzáadjuk a gyömbért és a sáfrányt, s még egy percig készítjük. Felöntjük a lével, sózzuk, beletesszük a babérlevelet. Tíz percig gyöngyöző forrással készítjük.

Kivesszük a babért, hozzáadjuk a zöld fűszert (kivéve némi koriandert, amit félreteszünk a végére), botmixerrel összeturmixoljuk (kicsit maradhat darabos). Forrón tálaljuk, a tányérban citromlével és kanálka tejfölös joghurttal ízesítjük, harisszacsíkot húzunk bele, meghintjük tépdesett korianderlevéllel.

HARISSZA

Ezt a paprikás ízesítőpasztát tekinthetjük úgy is, mint egyfajta "gulyáskrémet", amit nem tubusból nyomunk ki, hanem magunk készítjük. Megfelelően tárolva sokáig eláll (feltéve, hogy mindig tiszta kanállal nyúlunk bele).

HOZZÁVALÓK:
  • 2 erős fűszerpaprika vagy cseresznyepaprika kimagozva és durvára vágva
  • 1 kápiapaprika
  • 1-1 mokkáskanál koriandermag, köménymag, római kömény
  • 3 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 1/2 ek paradicsompüré (vagy konfitált paradicsom)
  • 100 ml olívaolaj
  • 1/4 citrom leve
  • durva tengeri só
ELKÉSZÍTÉSE:

A paprikát grillezzük vagy nyílt lángon sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nejlonba tesszük, így hagyjuk kihűlni, majd a fekete héjat eltávolítjuk, a magházat kivágjuk. A paprika húsát mozsárban pépesítjük.

A fűszereket (kömény, római kömény, koriander) serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpörköljük. Ne égessük meg, mert keserű lesz! Épp csak addig kell rázogatni, míg az illat fel nem száll. Mozsárban porrá zúzzuk.

Az olajban az erős paprikát és a fokhagymát pirítjuk, míg a fokhagyma aranybarna nem lesz. Lehűtjük langyosra, az olajjal összeturmixoljuk (illetve ennél még jobb, ha mozsárban pürítjük). Mozsárban összekeverjük az összes hozzávalót a sóval. Felhasználásig tiszta befőttesüvegbe tesszük, vékony réteg olajat öntünk rá, lezárva hűtőszekrénybe tesszük.

Harissza kapható tubusos formában is, de elég egyszer megkóstolni a frisset ahhoz, hogy ne foglalkozzunk vele többet.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.