Receptek

Fokhagymás sült cékla

Saly Noémi receptje

2020. július 26.
  • 2 kg cékla
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fél torma (kb. 15 centis darab)
  • 1 kávéskanálnyi köménymag (őrölt is lehet)
  • 6-7 dl víz
  • 4 evőkanál 10%-os ecet
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 kávéskanál só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Szeretem minden évszakban azt enni, aminek épp „szezonja van”. Nemcsak azért, mert az mindig friss és olcsó, hanem azért is, hogy kiélvezzem a föld, a természet ritmusát, amitől a város épp eléggé elszakít. Örülök, amikor megjelenik a piacon a hecsedli meg a kelbimbó, jön az első gesztenye és a téli csúcszöldség: a cékla.

A cékla áldásainak könyvtárnyi szakirodalma van. Vérképző hatású, jót tesz a májnak, a vesének és a szervezet sav-bázis egyensúlyának, s mivel tele van antioxidánsokkal, gátolja a rákos sejtek szaporodását. Remek vas-, kálium- és magnéziumforrás. Mint szinte minden zöldségféle, nyersen a leghatásosabb „gyógyszer”. S ha már bíbelődünk vele, inkább süssük, mint főzzük: úgy sokkal finomabb az íze.

Az alábbi savanyúság receptjét mami kapta valakitől a 90-es években, azóta minden télen rászánok egy délutánt. Eláll, de nem arra való, hogy hosszú ideig kuksoljon a kamrában, hisz április–májusban már jön a fejes saláta, újhagyma, retek. Nem is csinálok nagy kondérral:

a megadott mennyiségből öt-hat üveg lesz, tavaszra pont elfogy.

Eszközök:
alufólia, fokhagymaprés, reszelő, kiskés, kanalak, villa, három kisebb tál és egy nagyobb lábas; jól kimosott kis befőttesüvegek, celofán

Teendők:

1. A céklákat megmosva egyenként alufóliába bugyolálom, és az előmelegített sütő rácsára ültetem. Mérettől függően körülbelül fél-egy óra kell, hogy lassú tűzön teljesen átsüljenek. A vége felé a legnagyobbat próbálgatom villával, puha-e már.

2. Közben megtisztítom, gerezdekre szedem és szétnyomom a fokhagymát.

3. Télikabátba bújok, és kitelepszem az erkélyre tormát reszelni a reszelő finom lyukán.

4. Elkészítem a levet (víz, ecet, cukor, só).

5. A megsült céklát azon forrón meghámozom, és a reszelő nagyobb lyukán belereszelem a nagy lábasba.

6. Hozzákeverem a fokhagymát, a tormát és a köményt.

7. Rátöltöm a levet, és rottyantok rajta egyet, de főnie már nem szabad.

8. Forrón az üvegekbe kanalazom, letömködöm, lezárom, és mint a lekvárokat szoktam, pár percre fejre állítom. Mehetnek egy napra a dunsztba, majd a spájzba.


Cifrázzam?
Az arányokkal lehet játszani: aki nem fél a tormától, netán rajong a fokhagymáért, vegye nyugodtan akár a dupláját is. A cukorral viszont nem szabad túl bőkezűen bánni: a sült cékla önmagában is édes. Közvetlenül felhasználás előtt bele lehet keverni egy frissiben, héjastól durvára reszelt almát.

Kiváló, gyors vacsora készíthető egy üveg cékla, egy lecsöpögtetett tonhalkonzerv és egy kis majonéz keverékéből: enyhén megpirított rozskenyérrel kell megágyazni neki.

Felhasználás:
Bármilyen hideg sülthöz, hidegen karikázott hurkához, kocsonyához, keményebb sajtokhoz, főtt vagy hajában sült krumplihoz... Koronázható vele kemény tojás is (egy petrezselyemszálacska lengedezhet a tetején, mint győzelmi zászló).


A cékla (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva) a Földközitenger vidékéről származik, az emberiség már legalább négyezer éve fogyasztja. Lippai János Posoni kert című munkájának második részében (Veteményes kert, Bécs, 1664) vörös, fehér és fekete változatát is említi, de a második kettő nem maradt divatban.
Csodás gyógyital télire (csak felnőtteknek!)
Ferenczi Sándor doktor híres méregtelenítője: 7,5 dl frissen préselt céklalé + 2,5 dl jóféle száraz vörösbor + egy citrom leve.
A torma (Armoracia rusticana) a Volga és a Don vidékéről származik. Baktérium- és vírusölő hatású. A benne található mustárolaj serkenti a nyálkahártyák vérellátását és tisztítja a légutakat, a kálium pedig a veseműködést segíti. Nincs az a nátha, amelyik egy-egy kanálnyi frissen reszelt torma és méz keverékétől pár nap alatt meg ne hátrálna!

cékla , fokhagyma , torma , köménymag , ecet

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra