Receptek

Fügés piskóta

Fügés piskóta

Auguszt Olga receptje

A PISKÓTA  

HOZZÁVALÓK:
  • 35 dkg dió
  • 35 dkg mazsola
  • 25 dkg liszt
  • 50 dkg cukor
  • 25 dkg tojásfehérje (7-8 db)
  • 50 dkg tojásfehérje (15 db)
  • 25 dkg aszalt füge
ELKÉSZÍTÉSE:

Mivel a friss füge csak rövid ideig elérhető és nagyon kényes gyümölcs, a receptben szárított fügét használunk. Az aszalt fügét lágyabbá kell tenni a piskóta készítéséhez. A fügekoszorút szétbontjuk, és a darabokat langyos vízbe tesszük egy negyedórára. Körülbelül 1 centiméteres darabokra vágjuk, majd a tojásfehérjével (25 dkg) egy tálban addig gyúrjuk, míg kenőcsös nem lesz.  

A diómennyiség felét durvára, másik felét finomra daráljuk. A durva diót úgy is elkészíthetjük, hogy vágódeszkán a nyújtófával - mintha tésztát nyújtanánk - összetörjük. Mindkettőt összekeverjük a liszttel. A nagyobb mennyiségű tojásfehérjét (50 dkg) felverjük a cukorral: akkor jó, amikor már megáll a csúcsa, ha felhúzzuk fakanállal. Először a kenőcsös fügét összekeverjük a felvert tojáshabbal, majd a diós lisztet és a mazsolát is beleszórjuk.

A sütőformát vajjal kikenjük, belisztezzük, ez után szedjük bele a fügés piskóta anyagát. Háromnegyedig töltjük a formát, hogy a sütés közben megemelkedő tészta ne fusson ki az edényből. Előmelegített sütőben, 180 oC-on sütjük. Lassan sül, ez egy úgynevezett nehéz felvert, sűrű, tömör, intenzív ízekkel. Karamellhabot készítünk a tetejére. A nehéz, gazdag piskótát felkönnyíti a hab. Együtt fogyasztva szaftos, lágy elegyet kapunk, amely megkoronázza az étkezést.

KARAMELLHAB

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg kristálycukor
  • 12 dkg vaj
  • 50 dkg felvert tejszín
  • 1 dkg zselatin
ELKÉSZÍTÉSE:

Addig melegítjük a cukrot a vajjal, míg szép aranybarna színűre nem karamellizálódik. Kihűlés után a felét külön tesszük. A többit összekeverjük a tejszínhabbal, zselatinnal. Először a hab negyedével elkeverjük a nehéz karamellt, majd az egész mennyiségű felvert tejszínhabot hozzáadjuk a zselatinnal. Vigyázzunk, ne keverjük le, mert ha kikeverjük belőle a levegőbuborékokat, lapos lesz a karamellhab a torta tetején. Majd az egészet a kihűlt piskóta tetejére halmozzuk. Hűtőbe tesszük, hogy megkössön. A maradék karamellt díszítésként a tetejére csorgatjuk. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább