Receptek

Gesztenyetorta

Az Auguszt cukrászda (Fény utca) receptje

2021. november 22.

Hozzávalók a csokoládés piskótához:

  • 225 g kristálycukor
  • 30 g kakaópor
  • 250 g finomliszt
  • 75 g olvasztott vaj
  • 3 g sütőpor
  • 120 g tojássárgája (6 db)
  • 200 g tojásfehérje (6 db)
  • 35 g tej

Hozzávalók a krémhez:

  • 150 g gesztenyemassza (ízlés szerint ízesítve, fűszerezve)
  • 300 g tejszínhab (35%-os)
ADAG: 3 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A piskótához a tojássárgáját a cukor egyharmadával kihabosítjuk. A maradék cukorból és a tojásfehérjéből egy csipet sóval selymes, kemény habot verünk.

A lisztet a kakaóval és a sütőporral átszitáljuk.
A hozzávalókat spatulával, széles mozdulatokkal óvatosan összekeverjük (vigyázva, hogy ne essen össze!), majd a masszát egy 24 cm átmérőjű, kivajazott-lisztezett, sütőpapírral bélelt formába simítjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt kisütjük.


Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd három részbe vágjuk vízszintesen.

A kikevert gesztenyemasszát összekeverjük a tejszínhabbal: először kevés habbal puhítjuk, majd a többi habbal lazán összekeverjük.

Három rétegben a piskóta közé töltjük, a tetejét is megkenjük, majd tejszínhabbal és formázott gesztenyepürével díszítjük.



Tipp!
Díszíthetjük csokoládéba mártott gesztenyemassza-golyókkal, mézeskaláccsal, olvasztott csokoládéval.
Az ünnepi asztalon jól mutat, ha kisebb formákban is készítünk a torta mellé desszerteket. Ehhez kisebb, kerek formában (kb. 6 cm átmérőjű) süssünk sima piskótát. Hagyjuk kihűlni, és csillagcsőbe töltött gesztenyepürével dresszírozzuk.
Tölthetjük linzerkosárkába, de tehetünk a közepére egy szem meggyet, vagy akár tejszínhabot is.

liszt , vaj , sütőpor , tojás , tej , kakaópor , gesztenyemassza , tejszínhab