Receptek

Gombás, füstölt húsos töltött káposzta

Az ételt Varju Viktor készítette, Vidnyánszky Attila receptje

2020. december 7.
  • 1 közepes fej savanyú káposzta
  • 1-2 dl tejföl

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 6-7 dkg szárított gomba
  • 20 dkg füstölt hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek zsír
  • 20 dkg rizs
  • só, őrölt bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A szárított gombát leforrázzuk, állni hagyjuk.

A jól megmosott füstölt húst is legalább egy óra hosszat áztatjuk.


Ezután a húst friss vízben puhára főzzük, majd a levéből kivesszük, és apróra vágjuk. (A levet félretesszük, és megőrizzük.)

A gombát is leszűrjük, és felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk, a gombával, a füstölt hússal és a megmosott rizzsel összekeverjük. Megborsozzuk, és óvatosan megsózzuk, mert a füstölt hús sós.

A káposzta torzsáját kivágjuk, és a levelek vastagabb ereit is kimetsszük, majd a káposztaleveleket a töltelékkel megtöltjük, összegöngyöljük. A kivágott ereket egy lábas aljára szórjuk, a tölteléket rárakjuk, és a sonka főzőlevével leöntjük. Ha kell, annyi vízzel pótoljuk, hogy a tölteléket bőven ellepje. Kis lángon, lefedve puhára főzzük.

De készíthetjük hagyományos módon, csak félig megfőzve, majd nagykendőbe bugyolálva, hogy saját gőzében puhuljon meg. A tejfölt külön kínáljuk hozzá.

Kárpátalján a töltelékbe sok helyen nem tesznek pirospaprikát, de aki szereti, egy kis kanál pirospaprikával fűszerezheti.




savanyú káposzta , tejföl , szárított gombapor , füstölt hús , vöröshagyma , zsír , rizs