Receptek

Grízpuding málnamártással

Litauszki Zsolt receptje

2020. július 22.

PUDING
HOZZÁVALÓK:

  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg búzadara
  • nagy csipetnyi só
  • 1,5 lap zselatin
  • 1/2-1/2 kezeletlen narancs és citrom héja lereszelve
  • 1 ek gyömbér (frissen reszelve)
  • 1 cl narancslikőr (Grand Marnier)
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • vaj

KARAMELLÁS MÁLNAMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
   

  • 50 dkg málna (szezonban friss, szezonon kívül mélyfagyasztott)
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl fehérbor


ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Puding elkészítése:
Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a sót és apránként a darát. Folyamatos keverés mellett ismét felforraljuk, 4-5 percig forraljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. Belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatint. Amikor teljesen kihűlt, hozzáadjuk a gyömbért, a reszelt citrushéjakat, a likőrt.

Belekeverjük a cukorral felvert tejszínhab egyharmadát, majd a maradékot lazán, hablapáttal "beleemeljük". Kivajazott formába öntjük, hűtőszekrénybe tesszük megdermedni. Tálaláskor a forma alját forró vízbe mártjuk, így borítjuk ki a grízpudingot.

Karamellás málnamártás elkészítése:
A cukorból szárazon serpenyőben karamellát készítünk. Ehhez a cukrot felmelegítjük (nem mozgatjuk). Amikor világosbarna, fehérborral hígítjuk. (Ezt a savas karamellát nevezzük gasztriknak.)
Hozzáadjuk a málnát, felforraljuk, röviden hagyjuk fortyogni, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, szitán átpasszírozzuk. Belekeverjük a gasztrikot.

TÁLALÁS:

A pudingot a mártással, málnadarabokkal, szezon szerinti virággal és fűszernövénnyel tálaljuk (képünkön orgonavirág).


tej , búzadara , zselatin , narancs héja , citrom héja , gyömbér , tejszín , vaj , málna , narancslikőr , fehérbor