Receptek

Gundel-saláta

Kalla Kálmán receptje

2020. július 24.
  • 200 g csiperkegomba tisztítva
  • 1 db citrom leve
  • 2 ek fehér balzsamecet
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 tk porcukor
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek Worcester-szósz
  • 2 ek vágott petrezselyem
  • só, frissen őrölt fehér bors
  • 4 db paprika
  • 400 g spárga
  • 200 g zöldbab
  • 200 g paradicsom
  • 200 g kígyóuborka
  • 1 fej saláta
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A gombát felszeleteljük, és egy 2 literes tálba tesszük. A gomba után felsorolt ízesítőket hozzákeverjük, lehűtjük.

A paprikákat sütőben megpirítjuk, papírtasakba zárjuk pár percre, majd meghámozzuk, kicsumázzuk. A gombás dresszingből pár kanállal tegyünk a paprikákra.

A megtisztított spárgákat 30 mm-es darabokra vágjuk, sós vízben 10 percig főzzük, lehűtjük, lecsöpögtetjük. A megtisztított zöldbabot 30 mm-es darabokra vágjuk. Sós vízben 10 percig főzzük, jeges vízben lehűtjük, szűrőn lecsöpögtetjük.

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat. Cikkekre vágjuk, és a magjaikat eltávolítjuk. A kígyóuborkát hosszában kettévágjuk, egy kanállal kivágjuk a magokat. Felszeleteljük, és egy kevés gombás dresszinggel elkeverjük.

A mosott salátát egyforma darabokra szaggatjuk. Tányérokra tesszük a tépett salátát, meglocsoljuk gombás dresszinggel.

A salátára tálaljuk cikkenként, körben egymás mellé a lehűtött többi anyagot.

Ez a Gundel-saláta korunk ízlésének megfelelő változata.


zöldbab , saláta , uborka , spárga , paradicsom , paprika , csiperkegomba , citrom leve , fehér balzsamecet , fehérborecet , porcukor , olívaolaj , Worcester-szósz , petrezselyem , kígyóuborka