Receptek

Gyömbéres sütőtökleves rozmaringhabbal

Gullner Gergő receptje

2020. január 17.
  • 600 g sütőtök hámozva, magozva
  • 50 ml olívaolaj
  • 150 g vaj
  • 100 g hagyma fél karikára vágva
  • 20 g gyömbér tisztítva és apróra vágva
  • 500 ml tej
  • 3-4 ág rozmaring
  • 20 g tisztított, pirított tökmag
  • 2 db chili paprika

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A megpucolt tököt kisebb kockákra daraboljuk. A tök 1/3-át tepsiben, sütőben 180 °C-on karamellizálódásig sütjük. Eközben a tök másik 2/3-át megdinszteljük. Egy lábosban kevés olívaolajat és a vajat melegítjük, hozzátesszük előbb a hagymát, majd pár perc múlva a tököt és a gyömbért. Addig dinszteljük, amíg megérezzük a sütőtök illatát a felszálló gőzében. Ekkor hozzáöntünk 400 ml tejet és ugyanannyi vizet, sózzuk, lefedjük és puhára főzzük a tököt. Eközben a maradék tejet 60 °C-ra melegítjük a megmosott rozmaringgal, majd visszahűtjük.

Tálalásig hűtőben tartjuk. A chilit megmossuk és apróra vágjuk. Beletesszük az olívaolajba, és hagyjuk, hogy átadja az olajnak a paprika a csípős ízét, majd leszűrjük. (Az így kapott chiliolajat előre el lehet készíteni, mert 1-2 hétig semmi baja nem lesz.)

Ha megpuhult a tök a levesben, hozzáadjuk a sütőben sült tököt, felforraljuk és leturmixoljuk. A levest beletöltjük egy tiszta fazékba. Ha szükséges, vízzel hígítjuk és utánaízesítünk sóval. Tálalás előtt leszűrjük a rozmaringos tejet, és tejhabosítóval (de lehet lábosban, lassan melegítve habverővel felverve) tejhabot készítünk belőle.

TÁLALÁS: Az előmelegített csészékbe merjük a levest, kevés chiliolajat öntünk a tetejére, rákanalazunk a tejhabból és megszórjuk a pirított tökmaggal.


gyömbér , sütőtök

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra