Receptek

Habart tojás céklakrémmel, lazaccal

Habart tojás céklakrémmel, lazaccal

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

E recept érdekessége az, hogy külön készítünk habart tojást a fehérjéből és a sárgájából, majd pohárban rétegelve tálaljuk hallal és céklakrémmel. Ünnepi előétel.

ALAPRECEPT

Tojásonként fél evőkanál folyadékotadunk hozzá (víz, tejszín vagy tej). Diónyi vajat melegítünk, mikor habzik, beleadjuk a lazán felvert tojást. Kis-közepeslángon készítjük, közben falapáttal folyamatosan keverjük mintegy 3-4 percig. A serpenyőt hol levesszük a tűzről, hol visszatesszük. Itt is fontos, hogy a serpenyő ne legyen nagyobb 18-20 cm-nél (2-3 tojásos adagnál). Ilyenkor kvázi keverve alvasztjuk a tojást.

Közvetlenül az elkészülés előtt keverhetünk még bele kevés tejszínt, tejszínhabot vagy vajat, fűszernövényeket, különféle sajtokat (parmezán, gruyère, apenzeller).

HABART TOJÁSOK
  • 8 tojás
  • 100 + 100 ml tejszín
  • 50 + 50 g vaj

A sárgáját és a fehérjét különválasztjuk, mindkettőbe tejszínt keverünk, és az alaprecept szerint külön-külön elkészítjük a habart tojást, vajon. (A vajmennyiség kétharmadát csak a végén adjuk hozzá.)

CÉKLAKRÉM
  • 100 g cékla (egy nagyobb cékla, sütőben héjában sütve vagy főzve, meghámozva és kockára vágva)
  • 200 ml rizstej (vagy tej)
  • só, fél citrom leve

A céklát a rizstejjel krémesre turmixoljuk. Ha híg, további céklát adunk hozzá. Sózzuk, néhány csepp citrommal ízesítjük.

MEGJEGYZÉS

Rizstej sok üzletben kapható, de házilag is könnyű elkészíteni. 5 ek rizst pohárnyi hideg vízbe áztatunk, kb. négy órára, majd leszűrjük. 1,25 l vízzel feltesszük a tűzre, negyedóráig főzzük, negyedóráig állni hagyjuk. Turmixoljuk, finom szűrőn leszűrjük. A rizstej kiválóan alkalmas levesekhez, mártásokhoz, bugonyagratenhez, müzlikhez. Nyáron magában is jó ital jegesen.

MARINÁLT LAZAC
  • 250 g nyers, szálkátlanított lazacfilé
  • 100 g só
  • 50 g cukor

A lazacra ráterítjük a sót és a cukrot, 20-30 perce hűtőbe tesszük. Ekkor letöröljük, kockára vágjuk.

TÁLALÁS

Széles pohárba alulra tesszük a fehérjéből készült habart tojást, erre néhány darab lazacot, finomra vágott friss fűszernövényt: korianderlevelet, mentát, shizót, petrezselymet, kaprot vagy mást. Erre kerül a habart sárgája. A tetejére 1-2 kanál céklakrémet adunk, majd ismét némi fűszernövényt.

MEGJEGYZÉS

Lazac helyett használhatunk füstölt halat, barnított vajban készült harcsamájat, haltejet is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább