Receptek

Haltea, csapósügérpuding, kápia

Haltea, csapósügérpuding, kápia

Mizsei János receptje

HALTEA

Hozzávalók:

  • 4 db ördöghal vagy tőkehal csontja
  • 1 db csillagánizs
  • 10 dkg turbolya
  • 4 db édes vöröshagyma
  • 3 db kápia sütve, pucolva
  • 2 db citrom
  • 1 db füstölt pisztráng
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:
Az ördöghalcsontot a vajjal együtt 200 °C-os sütőben 12 percig sütjük, majd kivesszük, lemérjük a súlyát, és másfélszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Hozzáadjuk az ánizst, a turbolyát, a félbevágott vöröshagymát, a kápia paprikát és a füstölt pisztrángot. 120 °C-os sütőben 10 órán keresztül lassan főzzük, majd lehűtjük, leszűrjük és 80 °C körül tartva redukáljuk a kétharmadára. Végül hozzáadjuk a citrom levét, ha szükséges, sózzuk.

CSAPÓSÜGÉRPUDING

Hozzávalók:

  • 300 g csapósügérfilé
  • 300 g tejszín
  • citromhéj
  • 230 g kenyérkocka pirítva

Elkészítése:
A halat felkockázzuk, sózzuk, majd tálcán a fagyasztóba tesszük. A tejszínt egy edényben szintén 0 °C-osra hűtjük. Ha kidermedt mindkettő, akkor erős turmixgépben ledaráljuk a citromhéjjal és kevés sóval. Amikor homogén, átpasszírozzuk, majd hozzákeverjük a kenyérkockát. Kb. 3 centi átmérőjű hengereket formázunk belőle, szorosan fóliába, majd alufóliába tekerjük. Annyi halteában, amennyi ellepi, kb. 14 percig gyöngyözve főzzük, majd jeges vízben hűtjük. Tálalás előtt a szeleteket kevés vajban megpirítjuk.

KÁPIA-„KRÉM”

Hozzávalók:

  • 4 db sült, pucolt kápia paprika
  • só, bors
  • 1 db marokkói citrom héja
  • 1 tk pirospaprika
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 tk szilva- vagy meggymagolaj

Elkészítése:
Az alapanyagokat mozsárba tesszük, és addig dörzsöljük körkörös mozdulatokkal, ameddig homogén, krémes állagot nem kapunk. Tálaláskor a kápiakrémre tesszük a vajban megfuttatott csapósügérpuding-korongot, majd felöntjük a forró halteával. Forrón tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.