Receptek

Hagymaleves

Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje

2020. március 18.

LEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg hagyma, félbevágva, vékony félkarikára vágva
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 dkg vaj
  • 1 l alaplé
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 20 dkg gruyère sajt
  • 4 szelet pirítós, jobb kenyérből
  • 60-70 ml vörös portói (vagy egy testes Mmrlot kevés brandyvel keverve)
  • só, bors, szerecsendió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Lyoni kisvendéglőkből elindulva hódította meg a világot. Szükséges hozzá hagyma, fiatalabb vagy közepesen érett gruyère sajt vagy parmezán, de pecorino is jó. Ha valaki talál megfelelő minőségű magyar sajtot, akkor természetesen azt használja. Fontos, hogy legyen kéznél valamilyen alaplevünk vagy húslevesünk. Ha nincs, viszonylag gyorsan is készíthetünk egyet.

GYORS ALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
1 kg egyenletesen kis darabra vágott zöldséget (sárgarépa, szárzeller, hagyma, fokhagyma, gomba, póréhagyma, édeskömény, félbevágott paradicsom, petrezselyemszár, babérlevél) néhány percig vajon és olívaolajon párolunk. Felöntjük 1 dl fehérborral, besűrítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy 4-5 cm-rel ellepje. Felforraljuk, lehabozzuk, 20 percig kis lángon hagyjuk. Végül lehúzzuk a tűzről, és tüllzacskóban belelógatunk kis darabka csillagánizst, néhány szem zúzott borsot, 1 szegfűszeget és egy kis darabka fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.

LEVES ELKÉSZÍTÉSE:

Széles serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, kissé sózzuk. Néhány percig pároljuk, míg a hagyma fonnyadni nem kezd, és saját levét el nem párologta. Mielőtt pirulni kezdene, 2-3 evőkanál vizet (vagy fehérbort) adunk hozzá, lapáttal felvakarjuk. Addig pároljuk, míg teljesen be nem sűrűsödik. A felöntést és sűrítést 5-6-szor megismételjük. Ezalatt a hagyma karamellizálódni kezd.

Felmelegítjük az alaplevet, ráöntjük a hagymára. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, zúzott borsot, babért, és szerecsendiót reszelünk bele. 45-50 percig kis lángon főzzük lefedve, a fedőn kis rést hagyva. Időközben hozzáadjuk a portóit is.

Közben lereszeljük a sajtot, a kenyérszeleteket megpirítjuk. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A levest tűzálló edényekbe öntjük, ráhelyezzük a kenyérszeleteket, meghintjük sajttal. A hőmérsékletet 180 °C -ra mérsékelve 8-10 percig készítjük.


hagyma , leves

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra