Linzertészta
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 125 g porcukor
- 2 db tojás
- 8 g vanília
Elkészítése:
A vajat a cukorral elkeverjük, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a vaníliát és a tojást (1),

és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától (2).

Ha kell, adjunk hozzá még lisztet. Beletekerjük egy fóliába és egy órát hűtőben pihentetjük. Egy óra elteltével a tésztát kinyújtjuk és egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk vele (3, 4).


Mandulás töltelék
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 100 g porcukor
- 100 g vaj
- 100 g mandulaliszt
Elkészítése:
A vajat a porcukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, tovább habosítjuk, és néhány perc habosítás után hozzáadjuk a mandulalisztet. A tésztával kibélelt tortaformába töltjük (5).

Zöld alma
Hozzávalók:
- 400 g zöld alma
- 1 l víz
- 1 db citrom
- 1 rúd vanília kikapart magja
Elkészítése:
A vizet a vaníliával, a citrom levével és héjával 10 percig forraljuk. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk (6),

felezzük, beletesszük a forrásban lévő vízbe (7) és miután újra felforrt a víz, lefedve rövid ideig a lében pihentetjük.

Az almákat kivesszük, lecsepegtetjük és a mandulás töltelékre helyezzük (8).

Befejezés:
A tortát 180 °C-os sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük (9).

Tetejét baracklekvárral fényezzük (10), és megszórjuk mandulaforgáccsal.

Bourdaloue torta Franciaországban nagy kultusza van az almatortának. A tarte Tatin az egyik legismertebb fordított almatorta, de híres a normandiai calvadossal készült változat, és kedvelt a Bourdaloue is, ami eredetileg körtéből készült. Tévedés ne essék, nevét nem Louis Bourdaloue francia jezsuita hitszónokról kapta, hanem a róla elnevezett párizsi utcáról, mert a Bourdaloue utca 7. szám alatti pékség cukrásza nem talált jobb nevet a mandulakrémmel töltött körtetortának. A pékség mindenesetre ma is működik, a neve természetesen Bourdaloue, s a tortát ma már almából és körtéből is készítik. |