Receptek

Eláruljuk a tökéletes almatorta titkát

Eláruljuk a tökéletes almatorta titkát

Bourdaloue almatorta, Kiss Tibor receptje (12 adag)

Linzertészta

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 125 g porcukor
  • 2 db tojás
  • 8 g vanília

Elkészítése:
A vajat a cukorral elkeverjük, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a vaníliát és a tojást (1),

(1.)(1.)

és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától (2).

(2)(2)

Ha kell, adjunk hozzá még lisztet. Beletekerjük egy fóliába és egy órát hűtőben pihentetjük. Egy óra elteltével a tésztát kinyújtjuk és egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk vele (3, 4).

(3.)(3.)

(4.)(4.)

Mandulás töltelék

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 100 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 100 g mandulaliszt

Elkészítése:
A vajat a porcukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, tovább habosítjuk, és néhány perc habosítás után hozzáadjuk a mandulalisztet. A tésztával kibélelt tortaformába töltjük (5).

(5.)(5.)

Zöld alma

Hozzávalók:

  • 400 g zöld alma
  • 1 l víz
  • 1 db citrom
  • 1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítése:
A vizet a vaníliával, a citrom levével és héjával 10 percig forraljuk. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk (6),

(6.)(6.)

felezzük, beletesszük a forrásban lévő vízbe (7) és miután újra felforrt a víz, lefedve rövid ideig a lében pihentetjük.

(7.)(7.)

Az almákat kivesszük, lecsepegtetjük és a mandulás töltelékre helyezzük (8).

(8.)(8.)

Befejezés:
A tortát 180 °C-os sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük (9).

(9.)(9.)

Tetejét baracklekvárral fényezzük (10), és megszórjuk mandulaforgáccsal.

(10.)(10.)

Bourdaloue torta
Franciaországban nagy kultusza van az almatortának. A tarte Tatin az egyik legismertebb fordított almatorta, de híres a normandiai calvadossal készült változat, és kedvelt a Bourdaloue is, ami eredetileg körtéből készült. Tévedés ne essék, nevét nem Louis Bourdaloue francia jezsuita hitszónokról kapta, hanem a róla elnevezett párizsi utcáról, mert a Bourdaloue utca 7. szám alatti pékség cukrásza nem talált jobb nevet a mandulakrémmel töltött körtetortának. A pékség mindenesetre ma is működik, a neve természetesen Bourdaloue, s a tortát ma már almából és körtéből is készítik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.