Receptek

Hájas kráfli

Somogyi Károly receptje

2020. július 20.
  • 40 dkg sertésháj
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek rum

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek ecet (10%-os)
  • 2 dl langyos, sós víz (7-8 g sóval)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A hájat megtisztítjuk, lehártyázzuk és finomra daráljuk. Összegyúrjuk a 20 dkg liszttel és 2 evőkanál rummal, és félretesszük. A tésztához összegyúrjuk a lisztet a tojással, a tejföllel, az ecettel, a cukorral és a 2 dl sós vízzel.

Alaposan kidolgozzuk, hogy teljesen homogén, ruganyos tésztát kapjunk.

Lisztezett felületen kinyújtjuk és megkenjük a félretett háj egyharmad részével. A tésztát összehajtjuk – háromba, mint egy hivatalos levelet –, és

letakarva hűtőben legalább fél órát pihentetjük.

A folyamatot még kétszer megismételjük: a tésztát kinyújtjuk, megkenjük a hájjal és összehajtjuk. Végül az egy centi vastagságúra kinyújtott tésztát négyzetekre vágjuk, megtöltjük valamilyen kemény állagú lekvárral, vagy főzött dió-, esetleg máktöltelékkel.

Háromszögre hajtjuk, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük, és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.


sertésháj , liszt , rum , tojássárgája , tejföl , ecet , sós víz