Nábelek Zsófia receptje
2020. március 23.Többféle hajtogatott tészta létezik, az egyik a vajas (leveles) tészta, a másik az élesztős, vagyis a blundel, de ide tartoznak a hájas tészták is.
A tészta térfogatnövelését az előtésztába hajtogatott zsiradék végzi el: a tészta közé hajtogatott vaj sütés közben elolvad, így alakulnak ki a vékony rétegek és emelkedik meg a sütemény.
A vajas tésztánál fontos, hogy minél sarkosabban nyújtsuk és hajtsuk a tésztát, mivel más térfogatnövelőt nem tartalmaz.
1. Az előtésztánál fontos, hogy lehet lágyabb, könnyen formázható, mert ha száraz vagy feszes, akkor nyújtás közben szakadhat.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/eloteszta-700x499-770x_.jpg?token=886d3b576cec043b1bec15a64bcd6adc)
2. A lisztet seperjük le a tésztáról, tegyük rá a vajas részt.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005702-700x765-770x_.jpg?token=db6c7261f1af084136720940427d7870)
3. A tésztafüleket hajtsuk a vajas részre, a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005703-700x556-770x_.jpg?token=5230e7c0e1036f88cf46a1f799ff585d)
4. Sodrófával ütögessük a sarkok felé a vajat, ügyelve arra, hogy egyenletesen osszuk szét. Nyújtsuk hosszúkás téglalap alakúra. A blundel tésztánál az előtésztához élesztőt is adunk, ami megemeli a tésztát. Fontos, hogy minél pontosabban nyújtsunk-hajtsunk, mivel nem kelt tészta, hanem leveles a cél. A vajas részt formázzuk minél sarkosabbra, igyekezzünk a levegőbuborékokat kinyomkodni. Lefóliázva pihentessük hűtőben fél órát. Az előtésztát pihentetés után lisztezett felületen lóhere alakban nyújtsuk ki úgy, hogy a közepén púpos maradjon.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005715-700x500-770x_.jpg?token=71b048f4afb67867c8481fdc173b5a9d)
5. Szimpla hajtás: a tésztát képzeletben osszuk három egyenlő részre, és hajtsuk össze, mintha egy hivatalos levelet hajtanánk össze, közben a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005721-700x500-770x_.jpg?token=6a44cb243cfc24f345c389dbc9dbd163)
6. Dupla hajtás: a tésztát képzeletben újra háromfelé osztjuk, balról behajtjuk, mint a szimpla hajtásnál, majd jobbról is behajtjuk a tésztát.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005737-200323124145-700x500-770x_.jpg?token=064a907c893e105a301bd1afee70a526)
7. Ezután balról felhajtjuk a tésztát, mintha egy könyvet csuknánk be, így a rétegek tökéletesen fedik egymást.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005739-700x499-770x_.jpg?token=31179949ce6dbb53487972af327aa9ed)
Egy másik technika szerint a kinyújtott tészta két szélét középig hajtjuk, majd így csukjuk össze, mint egy könyvet. Ezeket a hajtásokat ismételjük a receptleírások szerint, a tésztát minden szimpla vagy dupla hajtás között 90 fokkal elforgatva, a pihentetési időt mindig betartva!
8. A feltekert pálmalevél.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/l1005755-700x499-770x_.jpg?token=fb962eadb9e5d97f3043a954fe64d5b5)
9. A kész pálmalevél.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/05/30/palmalevel20200227-0002-700x500-770x_.jpg?token=46da14075b94fb2d92f11862244a7bf5)
HIBALEHETŐSÉGEK
Ha egyenetlenül osztjuk szét a vajas részt, a tészta nem emelkedik meg. Nem megfelelő hőmérsékleten vagy ideig pihentetjük a tésztát, ami nyújtás közben kiszakad, túl feszes lesz. A vajas rész túl puha, kifolyik hajtogatás közben, a tészta nehezen kezelhetővé válik. Ugyanez történik, ha hideg sütőben sütjük. Blundeltésztánál túl hosszú pihentetés után a tészta rugalmatlanná válik. A túl sokáig meleg helyen tárolt tésztából a vaj kiolvad.