Receptek

Szőlődzsem

Saly Noémi receptje

2020. július 31.
  • 1,5 kg leszemezett szőlő (tisztán mérve)
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg 3:1-es befőzőcukor
  • 2 db citrom leve
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Betévedt a házba két nagy zacskó apró szemű, édes szőlő. Az a fajta, amelyiknek a megevéséhez emberfeletti türelem kell, azonnal ellepik a muslicák, hamar rothad, de az embernek a szíve szakad meg érte, hiszen nagyon finom, vétek lenne kidobni.

Na, gondoltam, teszek egy kísérletet: megfőzöm, de nem fogok passzírozóval meg szitával művészkedni, mint régen nagymama, hanem benne hagyom a magokat. Így lett. És jó lett.ESZKÖZÖK:
tálak, nagy lábos, citromnyomó, szűrőkanál, üvegek, celofánELKÉSZÍTÉSE:
A szőlőt több vízben, alaposan megmossuk, leszemezzük, és föltesszük főni. Hamar levet ereszt, a szemek kipattognak.

Amikor már jól forr, a magok nagy része feljön a felszínre, és szűrőkanállal le lehet halászni. A többi benne marad, hát istenem.

Hozzátesszük a cukrot, a citromlevet, végül a befőzőcukrot, ezzel már csak egy percig rotyogtatjuk. Beüvegezzük, öt percre fejre állítjuk, mehet a dunsztba, kész.CIFRÁZZAM?
Bármilyen szőlőből készíthető, vegyesen is.

Ha teszünk bele pirosat is, gyönyörű színe lesz.

Az én egyik zacskómban volt pár muskotályos fürt, csuda zamatot adott az egésznek. Ha túl semleges ízű az alap (például saszla), érdemes kicsit több citrommal, sőt citromhéjjal és kevéske vaníliával turbózni.  

FELHASZNÁLÁSA:
Bármilyen édes süteményhez, piskótához, palacsintába, pirítósra, tejberizshez. Én a fazekat egy darabka túlkoros kecskesajttal társítva nyaltam ki, az is nagyon bevált.Vigyázat: a benne maradt magok ropognak!

Nem zavaróbb, mint amikor friss szőlőt vagy sokmagos zsömlét eszünk, csak a dzsemben kicsit szokatlan. De ha belegondol az ember, mibe kerül egy flaska szőlőmagolaj, és micsoda hatalmas hatóanyagok vannak benne, mindjárt jobb kedvvel rágicsálja őket.Őszi szőlőkúra
Ebben az ősidők óta ismert gyümölcsben annyi vitamin, ásványi anyag és könnyen felszívódó cukor (persze hogy szőlőcukor) van, hogy hetekig elélhetnénk rajta Egy szőlőkúra áldásos hatásait érdemes kipróbálni De cukorbetegek ne tegyék!

Százhasznú orvosszer
A szőlő a benne lévő sok káliumnak köszönhetően vízhajtó hatású, segít megszüntetni a húgyúti kövesedést Tisztítja a beleket is, serkenti a bélmozgást Erősíti az idegeket, oldja a stresszt, regenerál… Mi kell még?

szőlő , befőzőcukor , citrom leve