Receptek

Szőlődzsem

Szőlődzsem

Saly Noémi receptje

Betévedt a házba két nagy zacskó apró szemű, édes szőlő. Az a fajta, amelyiknek a megevéséhez emberfeletti türelem kell, azonnal ellepik a muslicák, hamar rothad, de az embernek a szíve szakad meg érte, hiszen nagyon finom, vétek lenne kidobni. Na, gondoltam, teszek egy kísérletet: megfőzöm, de nem fogok passzírozóval meg szitával művészkedni, mint régen nagymama, hanem benne hagyom a magokat. Így lett. És jó lett.

HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg leszemezett szőlő (tisztán mérve)
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg 3:1-es befőzőcukor
  • 2 db citrom leve

ESZKÖZÖK:
tálak, nagy lábos, citromnyomó, szűrőkanál, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A szőlőt több vízben, alaposan megmossuk, leszemezzük, és föltesszük főni. Hamar levet ereszt, a szemek kipattognak. Amikor már jól forr, a magok nagy része feljön a felszínre, és szűrőkanállal le lehet halászni. A többi benne marad, hát istenem. Hozzátesszük a cukrot, a citromlevet, végül a befőzőcukrot, ezzel már csak egy percig rotyogtatjuk. Beüvegezzük, öt percre fejre állítjuk, mehet a dunsztba, kész.

CIFRÁZZAM?
Bármilyen szőlőből készíthető, vegyesen is. Ha teszünk bele pirosat is, gyönyörű színe lesz. Az én egyik zacskómban volt pár muskotályos fürt, csuda zamatot adott az egésznek. Ha túl semleges ízű az alap (például saszla), érdemes kicsit több citrommal, sőt citromhéjjal és kevéske vaníliával turbózni.

FELHASZNÁLÁSA:
Bármilyen édes süteményhez, piskótához, palacsintába, pirítósra, tejberizshez. Én a fazekat egy darabka túlkoros kecskesajttal társítva nyaltam ki, az is nagyon bevált. Vigyázat: a benne maradt magok ropognak! Nem zavaróbb, mint amikor friss szőlőt vagy sokmagos zsömlét eszünk, csak a dzsemben kicsit szokatlan. De ha belegondol az ember, mibe kerül egy flaska szőlőmagolaj, és micsoda hatalmas hatóanyagok vannak benne, mindjárt jobb kedvvel rágicsálja őket.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.