Receptek

Zöldségsaláta

Litauszki Zsolt receptje:

Zöldségsaláta

Könnyű előétel, kellemes, lágy savasságot ad neki a paradicsomvíz, amelynek elkészítése macerásnak tűnik, de megéri, élménnyé tesz sok ételt. A hozzávalókat a mindenkori idény zöldségeiből választjuk.

SALÁTA

(1 főre számítva)

HOZZÁVALÓK:
  • 8-10 dkg vegyes zöldség (itt: karfiol, brokkoli, cukorborsó, zöldbab)
  • 2-3 g fűszernövény
  • 80 g kecskesajt
  • 50 g kecskejoghurt
  • 2-3 ek vinegrett (ecet-olaj öntet)
ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldségadagot röviden blansírozzuk, hogy ne legyen nyers, de ne is legyen főtt, legyen "salátahangulata". Nagyjából legyenek egyforma darabok: elrendezzük őket a tányéron, kecskesajtot teszünk közéjük, körbeöntjük a joghurttal és a salátaöntettel.

VINEGRETT (ECET-OLAJ ÖNTET)

HOZZÁVALÓK:
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl paradicsomvíz
  • 1 kk mustár
  • 1 csapott kk cukor
  • 1 csapott kk só
  • kevés fokhagyma (éles késsel nagyon finomra vágva)
ELKÉSZÍTÉSE:

Az ízesítőket először mindig a vizes komponensben (ecet, citromlé, paradicsomlé stb.) oldjuk fel. Ez esetben tehát az olaj kivételével mindent beleteszünk egy befőttesüvegbe, összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és az egészet alaposan összerázzuk.

! TIPP

Tartósabb emulzió keletkezik, ha az olajat apránként verjük bele a vizes alapba.

PARADICSOMVÍZ

ELKÉSZÍTÉSE:

A durvára vágott paradicsomot átgyúrjuk (vagy turmixoljuk), majd gézzel bélelt szitára öntjük. Meghintjük csipetnyi sóval, cukorral, kevés ecetet adunk rá, fél napig hagyjuk a hűtőszekrényben lecsöpögni.

! TIPP

Szezonon kívül adjunk hozzá egészben eltett konzervparadicsomot is.
Ami a szitán fennmarad, azt szikkaszthatjuk, és mártásokhoz használjuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább