Receptek

Hantás Flóra

Hantás Flóra

Bár a pünkösd még odébb van, lélekben nem árt készülni rá. A hagyományos pünkösdi ételeket már csak néhány háznál készítik el, és a fiatalok legtöbbje nem is tudja, hogy ilyenkor édes tésztákat volt szokás enni friss gyümölcstöltelékkel, s hogy idei liba és pünkösdi bárány került az asztalokra. A magyar pünkösd legjellemzőbb étele, a rántott csirke is átvándorolt a hétköznapokra. A templomi miséken és az erdélyi csíksomlyói búcsún kívül a pünkösdi szokások egyre halványulóban vannak hazánkban, alig tartanak meg belőlük valamit.

MARCIPÁNOS PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:
  • 15 dkg marcipán
  • 25 dkg rétesliszt
  • 12 dkg cukor
  • 38 dkg egész tojás (7 db)
  • 8 db tojássárgája
  • 9 dkg vaj
  • 1 dkg sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:

A marcipánt ellágyítjuk egy kis tojásfehérjével. A tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Keverés közben hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Végül a vajat és a marcipánt. Kivajazott, lisztezett sütőlapra kenjük 1 cm vastagon. 180 °C-on sütjük 20 percig. 

GYÜMÖLCS

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg őszibarack
  • 10 dkg citromlé
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 3 csipet levendulavirág
ELKÉSZÍTÉSE:

Az összevágott barackot a vajon a cukorral és a citromlével nagy lángon átforgatjuk. Kihűlés után összekeverjük a levendulavirággal.

TEASZIRUP

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg víz
  • 40 dkg cukor
  • 5 tk fekete tea

CITROMKRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg egész tojás (3-4 db)
  • 24 dkg cukor
  • 5 db citrom lereszelt héja
  • 16 dkg citromlé
  • 30 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

Az egész tojást a cukorral 80 °C-ra melegítjük, amíg kocsonyás nem lesz. Vigyázzunk, ne melegebbre, mert rántotta lesz belőle! Legjobb vízgőzön melegíteni. Kihűlés után hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet, és vajjal kikeverjük.

CITROMMOUSSE

HOZZÁVALÓK:
  • 30 dkg windhab (25 dkg cukor, 1,5 dl víz, 25 dkg tojásfehérje, kb. 8 db)
  • 90 dkg citromkrém
  • 75 dkg tejszínhab
  • 3 dkg zselatin
ELKÉSZÍTÉSE:

A windhab felvert tojásfehérjehab, amibe forró, főzött cukorszirupot öntünk. (Olaszországban, Svájcban "meringue", habcsók a neve. A magyar elnevezés a spanische wind tortából származik.) 25 dkg cukrot másfél dl vízzel felfőzünk, amíg besűrűsödik. 25 dkg tojásfehérjét habbá verünk, hozzáadjuk a forró cukrot, és kihűlésig verjük. A citromkrémet a windhabbal összekeverjük, a tejszínhabot óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk, legvégül belekeverjük a zselatint. A kis műanyag formákat celofánnal kibéleljük. Alulra egy kerekre kivágott piskótát teszünk, majd a levendulavirágos őszibarack következik. Erre egy réteg citrommousse, majd egy teaszirupba áztatott piskóta kerül, és újra citromhab. 24 óráig hűtőben állni hagyjuk. Friss gyümölccsel díszítjük.

 


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább