Receptek

Humusz

Humusz

Köteteket írtak róla. Állítólag ezer változata ismert. Pedig összetevői igen szerények: csicseriborsó, tahina, fokhagyma, citromlé, olívaolaj, só. De fogyasztanak hozzá pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás szószokat is.

A legendás jaffai recept

HOZZÁVALÓK:
  • 40 dkg csicseriborsó 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 1 kk köménymag 
  • 1 kk csípős őrölt cseresznyepaprika 
  • 1/2 db citrom leve 
  • 1 ek tahini 
  • 4 ek olívaolaj 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 10-20 szem fekete olívabogyó 
  • só 
ELKÉSZÍTÉSE:

A kiválogatott csicseriborsót hideg vízbe áztatjuk, úgy, hogy a víz ellepje. Egy napig állni hagyjuk. Az apróra vágott fokhagymát 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Beletesszük a lecsurgatott csicseriborsót, bő vizet öntünk rá, majd másfél óráig lassú tűzön főzzük.

Ezután lecsurgatjuk, és addig turmixoljuk, amíg krémszerű pépet kapunk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a citromlevet, a tahinit, a maradék olajat, majd tálaljuk. Meghintjük őrölt cseresznyepaprikával, petrezselyemzölddel és néhány főtt, de egészben hagyott csicseriborsóval. Fekete olívabogyóval díszítjük.

A jeruzsálemi humuszba durvára vágott borsószemeket és fokhagymát is kevernek. A tahina készülhet őrölt bors, fokhagyma hozzáadásával, tetejére szórt őrölt pirospaprikával, de egészen más ízt érünk el a belekevert, vágott zöldpetrezselyemmel. Készítéséhez sok-sok citromlét használunk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább