Receptek

Hűvös karfiolpüré fürjtojással, zöldségekkel,

Széll Tamás receptje:

Hűvös karfiolpüré fürjtojással, zöldségekkel,

KARFIOLPÜRÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 30 dkg karfiol, kis rózsákra szedve
  • 2 fej salotta, finomra vágva
  • 1 dl száraz vermut
  • 3 dl csirkealaplé
  • 1 dl szőlőmagolaj
  • csurranásnyi rizsecet
ELKÉSZÍTÉSE:

A karfiolt a finomra vágott salottán, kevés szőlőmagolajon pároljuk - úgy, hogy ne kapjon színt.Felöntjük a vermuttal, hagyjuk elpárologni. Felöntjük az alaplével, lefedjük, meglehetősen puhára pároljuk, de úgy, hogy maradjon tartása. A karfiolt turmixoljuk, sózzuk, rizsecettel ízesítjük. Ha túl sűrűnek tűnik, hígíthatjuk még némi csirkealaplével. Az állaga akkor megfelelő, amikor egy sűrűbb salátadresszingre emlékeztet.

ZÖLDSÉGFELTÉT

Az alább felsorolt zöldségekből tetszőleges mennyiséget teszünk majd a pürére, kiegyensúlyozott arányban.

HOZZÁVALÓK:
  • jégcsapretek
  • feketegyökér
  • mini cukkini
  • sörretek
  • céklalevél
  • vékonyra szelt karfiolrózsa, megpirítva
  • tormacsíra
  • magos-barna sörös kenyér vékonyra szelve, csipsznek elkészítve
  • 5 cl rizsecet
  • nagy csipet só és cukor
  • maréknyi jég
  • 1 dl víz
ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldségeket megtisztítjuk, vékonyra gyaluljuk, tálalásig rizsecet, víz, jég, cukor, só keverékében állni hagyjuk. A céklalevelet és a tormacsírát tökmagolajban megforgatjuk. A barna kenyeret annyi időre mélyhűtőbe tesszük, hogy egyenletesen vághatóvá váljon. Vágógéppel vagy éles késsel nagyon vékony szeleteket vágunk belőle, ízlés szerinti formára alakítjuk (például pogácsaszaggatóval).Közepes hőmérsékletű sütőben, zsírpapírra fektetve ropogósra szárítjuk.

TOJÁS

HOZZÁVALÓK:
  • 8 db fürjtojás
ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásokat 40 percre 62 °C-os vízfürdőbe tesszük, majd héjából kifordítva azonnal tálaljuk.

TÁLALÁS:

A karfiolpürét tálaljuk a tányér aljára, erre halmozzuk a feltéteket: a tojást és a leszűrt zöldségeket, amelyeket még kevés öreg balzsamecettel, tökmagolajjal meglocsolhatunk, a tojásra néhány kristály Maldon-sót hintünk.

_

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.