A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tanyasi préselt csirke, paprikás szósz és tojásgaluska

Jahni László receptje

2017. november 22.
  • 1 db tanyasi csirke
  • 1 fej főzőhagyma
  • 1/2 csomó petrezselyemzöld
  • 1 dl tejföl
  • 3 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 8 dkg vaj
  • 1 kk fűszerpaprika

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A piacon fellelt szép kukoricás csirkének a bőrét lefejtjük, kicsontozzuk úgy, hogy egyben maradjon a húsa (kezdjük a hát felől) és fél órára 10 százalékos sóoldatba tesszük (1 liter víz, 10 dkg só). Ezután lecsepegtetjük, vastag rúddá feltekerjük, és alufóliába szorosan becsavarjuk. Sütőben 150 °C-on készre sütjük kb. fél óra alatt, majd kihűtjük.

A bőrt két szilikon sütőlap között kiterítve 160 °C-on ropogósra sütjük (kb. 25 perc). Ha kihűlt, durvára törjük, összekeverjük 3 dkg habosított vajjal, sóval és finomra vágott petrezselyemzöldjével. Két zsírpapír között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és kifagyasztjuk.

A csirkebőrből kiolvadt zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a csontokat, és felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy pár szál zöldségből főzött alaplével). Felforraljuk.

Tejfölből és lisztből habarást készítünk, hozzáadjuk a paprikás alaphoz, csomómentesre habarjuk és alaposan elforraljuk a liszt ízét. Sózzuk, borsozzuk és leszűrjük. Tálaláskor 2 dkg hideg vajjal dúsítjuk.

A kihűlt, formázott csirkét négy egyforma szeletre vágjuk, a tetejére teszünk egy szeletet a fagyos vajas csirkebőrből, és forró, 200 °C-os sütőben rápirítjuk.

Az egész tojásokat vízfürdő felett sóval és 3 dkg hideg vajjal állandó keverés mellett sűrű, kanalazható krémmé habarjuk, és evőkanállal a tányérokba formázzuk. Hozzáöntjük a mártást és belehelyezzük a készre pirított csirkét. Tejföllel még dúsíthatjuk, ha kedvünk szottyan rá.


paprikás csirke , paprika , tanyasi csirke , főzőhagyma , petrezselyemzöld , tejföl , liszt , tojás , vaj , fűszerpaprika