Péter Balázs receptje
2018. november 27.- 60 dkg jó minőségű kenyér (készülhet többféle lisztből is)
- 4 dl libazsír
- 1-2 szál sáfrány
- 2 fej vöröshagyma
- 1,5 fej fokhagyma
- 1 l húsalaplé
- 1/2 dl száraz fehérbor
- só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sáfrányt a fehérborba áztatjuk, hogy kiadja a színét. 1 dl libazsírt 80-100 °C-ra hevítünk. Beleteszünk 6-8 gerezd héjas fokhagymát, és lassú tűzön 20 percig sütjük, majd ebben hagyjuk kihűlni. Félretesszük. A kenyér héját levágjuk, belsejét felszeleteljük.
Egy edényben 2,5 dl libazsírt melegítünk, és a kenyérszeletek mindkét oldalát rövid ideig sütjük. Itatós papíron lecsöpögtetjük, majd ha kihűlt, a fokhagymagerezdekkel bedörzsöljük, és kisebb darabokra tépkedjük.
Közben egy lábosban a maradék libazsírt felhevítjük, a finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk, és együtt pirítjuk. Ráöntjük a fehérbort a sáfránnyal együtt, majd egy picit visszapároljuk.
Hozzáadjuk a tépkedett kenyérdarabokat, és rövid ideig kevergetés mellett pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a húsalaplével, 10 percig főzzük. Leturmixoljuk, és a konfitált fokhagymával tálaljuk.

sáfrány , kenyér , libazsír , vöröshagyma , fokhagyma , húsalaplé , száraz fehérbor