Receptek

Mangalica vargányával

Mangalica vargányával

Ruprecht László receptje (4 fő részére)

MANGALICAKARAJ

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg mangalicakaraj
  • 12 dkg vaj
  • 1/2 dl szőlőmagolaj
  • 3 szál friss rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma

ELKÉSZÍTÉSE:

A mangalicakarajt megformázzuk, 6%-os sóoldatba helyezzük – amibe rozmaringot és fokhagymát is teszünk – legalább 2 órára. Ezután lecsöpögtetjük, majd 80 °C-os sütőben 30-35 percig, 40%-os páratartalommal hőkezeljük. Forró serpenyőben kérget sütünk rá.

VARGÁNYAFŐZELÉK

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg vargánya
  • 25 dkg póréhagyma
  • 2 db kisebb sárgarépa
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 levél friss bazsalikom
  • 12 dkg vaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 2 dl tejföl
  • 3 dl tejszín
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 csipet xantán, só, fehér bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A póréhagymát vajon megpároljuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a nagyon apróra vágott sárgarépát, zellergumót, a friss bazsalikomlevél felét, rátesszük a vargánya 3/4 részét, az egészet jól összepirítjuk, sóval, fehér borssal ízesítjük, felengedjük fehérborral. Ha a bor elpárolgott, hozzáöntjük a zöldségalaplevet. 10-15 percig lassan főzzük, majd az egészet vajjal, tejföllel, tejszínnel, tojásfehérjével és xantánnal összeturmixoljuk és szifonba töltjük. A maradék vargányát apró kockákra vágjuk, vajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, tálaláskor a habalapra helyezzük.

SZALONNÁS KÁPOSZTA

HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg füstölt mangalicaszalonna
  • 30 dkg kelkáposzta
  • 2 szál újhagyma
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 8 g vaj
  • 1/2 csokor friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉSE:

A káposztát csíkokra vágjuk, leforrázzuk szódabikarbónás vízben, majd gyorsan lehűtjük. Az apró kockára vágott füstölt mangalicaszalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a vékonyra felkarikázott újhagymát, a vajat, a forrázott kelkáposztát és a frissen vágott petrezselymet, sóval ízesítjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább