Simala Gábor receptje
2020. február 14.Túrógombóc
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 2 db tojás
- 50 g porcukor
- 70 g búzadara
- 1 citrom héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A legjobb magyar édességek egyike a túrógombóc, melegen, hidegen, édes tejföllel, vajas, pirított morzsával, mazsolával vagy anélkül, kevesen tudnak rá nemet mondani. De hogy készül a tökéletes? Az receptet a Kiosk Buda séfjétől, Simala Gábortól kaptuk.
A túrógombóc tipikusan az az édesség, ami ha rossz, akkor is jó. Megettük a menzán, elfogy a kifőzdében, nyoma sem marad vasárnap délután, ha sok dara került bele és kemény lesz, ha túl lágy és szétesik, gyerekként, felnőttként, bármikor. Étteremben viszont, önálló fogásként viszont ritkán találkozni vele, mivel
A túrógombóc tipikusan az az édesség, ami ha rossz, akkor is jó. Megettük a menzán, elfogy a kifőzdében, nyoma sem marad vasárnap délután, ha sok dara került bele és kemény lesz, ha túl lágy és szétesik, gyerekként, felnőttként, bármikor. Étteremben viszont, önálló fogásként viszont ritkán találkozni vele, mivel
a jó túrógombóc időigényes műfaj, némi szakértelmet és persze odafigyelést igényel,
másrészt nem tartozik a kifejezetten divatos desszertek közé. Nem egy könnyű mousse, egy dehidratált csokoládé vagy egy roppanós meringue, hanem egyszerű, és pont az, ami.
A legelterjedtebb elkészítési mód, amikor a zsíros túrót, a tojást és a darát citromhéjjal ízesítik, a masszát pihentetik, aztán édes, forró vízben kifőzik a gombócokat, majd forrón tálalják morzsába forgatva, édes tejföllel meglocsolva.

Egy másik változat a rafinált háziasszonyé, amikor a gombóc alapja egy sűrű tejbegríz,
amit kihűtve túróval, citromhéjjal, ízlés szerint mazsolával forgat össze, gombócol és morzsába hemperget. Ez egy tejesebb, selymesebb, de hideg, gyakran tömör változat, aminek a klasszikusan remegő, nagyon lágy, meleg gombóchoz nincs sok köze.
Az alábbi túrógombóc receptjét a Kiosk Buda séfjétől, Simala Gábortól kaptuk, aki kifejezetten hosszan főzi a gombócokat, ami a méretéből is adódik: nem hagyományos kis gombócokról van szó, hanem egy-egy nagyobbról, ami
Az alábbi túrógombóc receptjét a Kiosk Buda séfjétől, Simala Gábortól kaptuk, aki kifejezetten hosszan főzi a gombócokat, ami a méretéből is adódik: nem hagyományos kis gombócokról van szó, hanem egy-egy nagyobbról, ami
tényleg felér egy fogással.
Friss házi túrót javasol a gombóchoz (például a Garabonciás zsíros tehéntúróját), a tojás pedig maximum két napos legyen, ebből is jó, ha tanyasit használunk.
Túrógombóc
Hozzávalók
- 500 g túró
- 2 db tojás
- 50 g porcukor
- 70 g búzadara
- 1 citrom héja
A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, lefedve
hagyjuk hűtőben állni legalább 3-4 órát, hogy a dara meg tudjon dagadni.
A főzéshez fele-fele arányban használjunk vizet és tejet, amit só helyett cukorral ízesítsünk és tegyünk hozzá egy hosszában felhasított vaníliarudat a kikapart magokkal.
Mikor az utolsó gombócot is a vízbe tettük (a fenti mennyiségből 4-5 gombóc jön ki), 5 percig forraljuk, majd alacsony lángon, gyöngyözve főzzük körülbelül harminc percig. Vajon pirított pankó morzsába forgatjuk, majd édes tejföllel, porcukorral tálaljuk.

Hol az étterem?
Miután a Beefbar új helyét keresi a pesti oldalon, a Március 15. téren lévő Kiosk Pest testvérétterme nyitott a helyén. A Kiosk Buda kínálatát a magyar konyha adja, találunk az étlapon burgonyafőzeléket mangalicafasírttal, brassói aprópecsenyét, marhapörköltet, paprikás csirkét, de megfér mellettük a rizottó vagy a borjú bécsi is, ahogy elérhető a pesti étteremben tökéletesített mákos guba is.