Receptek

Juan Carlos paellája

Juan Carlos receptje

2020. szeptember 23.

HALALAPLÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 1 szál póréhagyma
  • 1/2 fej vöröshagyma
  •  1 db halfej, kagylók és a megtisztított rákok feje és páncélja
  • 1 l víz
  • 6-8 szál sáfrány
  • 1/2 db piros húsú paprika
  • 1/2 db zöld húsú paprika

PAELLA
HOZZÁVALÓK:

  • 6 csésze rizs
  • 13 csésze alaplé
  • 30 dkg feketekagyló
  • 30 dkg királyrák
  • 30 dkg garnélarák
  • 1 db languszta
  • 15 dkg sertéshátszín
  • 15 dkg csirkemell (ha van, akkor nyúl)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1/2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
ÉLETMENTŐ PAELLA: Egy legenda szerint a spanyol függetlenségi háború idején egy francia tábornok olyannyira beleszeretett a paellába, hogy szerződést kötött a spanyol szakácsnővel: minden új módon elkészített paelláért elenged egy spanyol foglyot. Az asszony fantáziája minden képzeletet felülmúlt, és naponta új paellákat talált ki. Állítólag 176 foglyot szabadított ki ily módon.


ELKÉSZÍTÉSE: Az alapléhez a hozzávalókat 20 percig forraljuk, majd leszűrjük. Az alaplében 15-20 perc alatt megfőzzük a langusztát, majd kivesszük. A zöldségeket apróra vágjuk. A húsokat egyforma kis kockákra vágjuk.


Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a zöld és a piros paprikát. Hozzáadjuk a kis rákokat, két perc alatt átpirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A megmaradt hagymás olajba beletesszük a húskockákat, és átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, majd a rizst, és jól átforgatjuk.


Hozzáadjuk az alaplevet, egyenletesen szétterítjük a rizst, és néhány ágat teszünk a tűzre, hogy nagyobb legyen a hő (a tűzhelyen megemeljük a hőmérsékletet).


Rátesszük a feketekagylókat, és húsz percig főzzük, amíg a rizs beissza az alaplevet. Rátesszük a rákokat, megkóstoljuk, és ha sózni kell, akkor fél pohár alaplébe sót teszünk, és azt még ráöntjük.


Levesszük a tűzről, vékony konyharuhával letakarjuk, és 3-4 perc alatt a rizs készre párolódik.

TÁLALÁS:
A langusztát félbevágjuk, feldaraboljuk, a paella közepére tesszük, és magában az edényben tálaljuk.


A paellát elkészülte után tíz perccel meg kell enni. Ha túlfő, ragacsos lesz, és akkor a mondás szerint „még plakátragasztásra sem jó”. Ez a mondás onnan ered, hogy a Franco halála utáni választások idején egészSpanyolország politikai plakátokat ragasztott. Mikor elfogyott a ragasztó, akkor lisztet és vizet kevertek össze, ami sokszor nem ragadt eléggé.

rizs , alaplé , feketekagyló , póréhagyma , vöröshagyma , halfej , kagyló , rák , languszta , sáfrány , paprika , sertéshátszín , fokhagyma , csirkemell , olívaolaj