Receptek

Juhtúrós kukoricagombóc pirított szalonnával és tejföllel

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. április 30.
  • 16 dkg juhtúró
  • 2 db tojás, szétválasztva
  • csipet só
  • 1/4 kk őrölt köménymag
  • 1/4 fej hagyma, lereszelve
  • 3 dkg puha vaj
  • 20 dkg kukoricadara

TÁLALÁSHOZ:

  • pirított zsemlemorzsa (vagy panko)
  • pirított húsos szalonna
  • tejföl
  • friss kapor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Rusztikus, házias, tartalmas étel, ami pirított szalonnával, friss kaporral szenzációs (mindkettő saját hozzáadás az eredeti receptben szereplő pirított zsemlemorzsához és tejfölhöz képest), de szaftos ételek köreteként is el tudom képzelni. A gombócot a megfelelő állag eléréséhez viszonylag hosszú ideig, legalább 25-30 percig kell főzni. Az eredeti, Juhtúrós kukoricagombóc néven megtalálható receptben szereplő mennyiségekből egy hadseregre elegendő gombóc lesz, így azokat harmadára csökkentettem. 24 kis gombóc jön ki belőle. 

A juhtúrót kikeverjük a két tojássárgájával, a sóval, őrölt köménymaggal, reszelt hagymával, a puha vajjal. Hozzáadjuk a kukoricadarát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a kukoricás masszához keverjük. Nedves kézzel kb. diónyi méretű gombócokat formázunk.

Forrásban levő, lobogó, sós vízben kb. 25-30 perc alatt kifőzzük. A főzési idő vége felé érdemes egy gombócot félbevágni, és ellenőrizni, hogy a közepe is teljesen átfőtt-e. Miközben főnek a gombócok, vajon megpirítjuk a morzsát, illetve külön edényben a szalonnát.

A frissen kifőzött gombócokat forrón megforgatjuk a ropogós morzsában, majd szalonnával, tejföllel és friss kaporral kínáljuk.


zsemlemorzsa , kapor , tejföl , szalonna , kukorica , hagyma , vaj , köménymag , , juhtúró , tojás