Barna Ádám, a 42 Restaurant & Bar séfjének receptje
2023. április 1.1,5 kg pecsenye kacsa szárnytő, zúza és comb
0,2 zeller
0,2 petrezselyem gyökér
0,4 sárgarépa
0,2 vöröshagyma
0,08 fokhagyma
0,8 kg birsalmakompót
Só, babérlevél, egész bors, lestyán, petrezselyemzöld
0,4 liter tejföl
0,04 kg liszt
Citrom
A kacsaaprólékból 3 liter vízből és a zöldségekből jóízű, tartalmas húslevest főzünk, de hozzáadjuk a babérlevelet is. Mielőtt leszűrjük hozzáadjuk a vágott petrezselyemzöldet és lestyánt.
Leszűrjük, hozzáadjuk a birsalmakompótot, a levesben főtt húsokat, felét a levesben főtt zöldségeknek és tejfölös habarással sűrítjük. A leves ízét beállítjuk citromlével és a birskompót levével. Egyszerre kell sósnak, kicsit édesnek és pikáns savanyúnak lennie. Tálaláskor adhatunk hozzá vágott petrezselyemzöldet és lestyánt.
Nálunk gyerekkoromban otthon nem mindig volt ilyen kiadós ez a leves, ha kacsát sütöttünk, az aprólékból készült a leves.
Készíthető nyers birsalmából is de a kompótlé szegfűszeges, fahéjas íze nagyon jót tesz a levesnek.