Receptek

Kacsamell almával és áfonyával töltve, karamellizált burgonyával

Bereznay Tamás receptje

2020. július 20.
  • 4 db kacsamell
  • 1 db alma
  • 15 dkg áfonya
  • 5 dkg kacsazsír
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 4-5 szál friss rozmaring
  • 2 szelet toastkenyér
  • 2 dl alaplé
  • liszt, só, bors
  • 10 dkg vaj

KARAMELLIZÁLT BURGONYA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl alaplé
  • 2 ek cukor

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Az almát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A toastkenyeret aprítóban morzsás állagúig aprítjuk. Egy tálban összekeverjük az almát, az áfonya felét, a finomra vágott petrezselymet és a rozmaringot, enyhén sózzuk. A kacsamelleket óvatosan megnyitjuk, majd a tölteléket beletöltjük és hústűvel összetűzzük. Serpenyőben kacsazsíron, alacsony hőmérsékleten megpirítjuk a bőrös oldalát, majd pár perc alatt magasabb hőmérsékleten megpirítjuk a másik oldalát is.

A kacsamelleket félretesszük pihentetni.

A serpenyőben a visszamaradt zsír egy részét megszórjuk liszttel, felöntjük alaplével, ízesítjük sóval, borssal, rozmaringgal, kiforraljuk. Beletesszük a megmaradt áfonyát és egy-két percig forraljuk. Szükség szerint utánízesítjük, sűrítjük.

KARAMELLIZÁLT BURGONYA ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyákat egyforma apró hordó alakúra formázzuk. Alaplével felöntve megfőzzük, majd vajon cukrot karamellizálunk, kiforraljuk a burgonya levével, és ebben átforgatjuk a megfőzött burgonyákat.


alma , áfonya , kacsamell , kacsazsír , petrezselyem , rozmaring , toastkenyér , alaplé , liszt , vaj , burgonya