Szabó Zsolt receptje
2020. szeptember 24.- 5 db kb. 25 dkg lesütött mangalicaoldalas
- 20 dkg vegyes virágméz
- 8 dkg friss paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 50 dkg lila hagyma
- 50 dkg kristálycukor
- 8 dkg írós vaj
- 12 dkg kukoricadara
- 20 ml vörösborecet
- só, bors, csípős paprika ízlés szerint
A lesütött oldalasokat kimelegítjük a zsírból, lecsepegtetjük.
A méz felét felmelegítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott, lebőrözött paradicsomot, a vékony karikára vágott csípős paprikát, sót, kevés borsot, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Ez után a lila hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékonyra szeleteljük.
Egy edényben a maradék virágmézet feltesszük melegedni, majd ebbe rakjuk a felszeletelt hagymát. Sózzuk, néhány perc alatt fedő alatt puhára pároljuk.
Végül cukorral, vörösborecettel pikánsra ízesítjük, és vajdarabokkal dúsítjuk.Tálalásig melegen tartjuk.
Közben a lesütött oldalasokat megforgatjuk a mézes csípős pácban, tepsibe rendezzük, néhány perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. 7,5 dl vizet felforralunk egy csipet sóval és egy evőkanál mangalicazsírral. Állandó keverés mellett vékony sugárban beleöntjük a forrásban lévő vízbe a kukoricadarát, majd az újraforrástól számított 6-8 perc alatt sűrűre főzzük.
mangalicaoldalas , virágméz , paradicsom , fokhagyma , hagyma , vaj , kukoricadara , vörösborecet , csípős paprika