Receptek

Virágmézes-csípős lesütött mangalicaoldalas hagymalekvárral, kukoricapuliszkával

Szabó Zsolt receptje

2020. szeptember 24.
  • 5 db kb. 25 dkg lesütött mangalicaoldalas
  • 20 dkg vegyes virágméz
  • 8 dkg friss paradicsom
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 50 dkg lila hagyma
  • 50 dkg kristálycukor
  • 8 dkg írós vaj
  • 12 dkg kukoricadara
  • 20 ml vörösborecet
  • só, bors, csípős paprika ízlés szerint
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A lesütött oldalasokat kimelegítjük a zsírból, lecsepegtetjük.

A méz felét felmelegítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott, lebőrözött paradicsomot, a vékony karikára vágott csípős paprikát, sót, kevés borsot, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Ez után a lila hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékonyra szeleteljük.

Egy edényben a maradék virágmézet feltesszük melegedni, majd ebbe rakjuk a felszeletelt hagymát. Sózzuk, néhány perc alatt fedő alatt puhára pároljuk.

Ha szükséges, jó minőségű borral pótoljuk az elpárolgó folyadékot.


Végül cukorral, vörösborecettel pikánsra ízesítjük, és vajdarabokkal dúsítjuk.Tálalásig melegen tartjuk.

Közben a lesütött oldalasokat megforgatjuk a mézes csípős pácban, tepsibe rendezzük, néhány perc alatt ropogós pirosra sütjük.

Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. 7,5 dl vizet felforralunk egy csipet sóval és egy evőkanál mangalicazsírral. Állandó keverés mellett vékony sugárban beleöntjük a forrásban lévő vízbe a kukoricadarát, majd az újraforrástól számított 6-8 perc alatt sűrűre főzzük.

Azonnal, melegen tálaljuk az elkészült ételt, friss petrezselyemmel díszíthetjük.



mangalicaoldalas , virágméz , paradicsom , fokhagyma , hagyma , vaj , kukoricadara , vörösborecet , csípős paprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra