Receptek

Kecskesajt koktélparadicsomokkal, dióolajos öntettel

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 21.

AZ ÖNTET
HOZZÁVALÓK:
 

  • 100 ml olaj, ebből 1/4 rész karakteres olaj (pl. dió- vagy szezámolaj) és 3/4 rész semleges ízű olaj (kukorica, napraforgó, szőlőmag)
  • 1/2 db zöldcitrom leve   
  • 3 ek borecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 ek víz
  • 1/2 kk barna cukor (nádcukor)
  • 250 g friss kecskesajt
  • tárkony, bazsalikom, menta csíkra vágva
  • újhagyma
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Egy lehetséges hazai verzió, amit a caprese inspirált. Nem is recept, hanem inkább vezérfonál: egyénileg alakítható.

ÖNTET ELKÉSZÍTÉSE:
A dió- vagy szezámolaj ad egy kis pörkölt ízt. Ha nincs ilyen olajunk, használhatunk néhány szem pörkölt diót, mandulát, mogyorót, amit durvára vágva hintünk a salátára. Igen jól illik a képbe a marokkói argánolaj, néhány helyen Budapesten is kapható: szép mandulásdiós olajosmag-íze van.

A SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A paradicsomokat meghámozzuk. Mélytányér közepére tesszük a friss sajtot. Köré rendezzük a különféle karakterű hámozott nyers paradicsomokat. A nagyobbakat félbe- vagy negyedbe vágva és kimagozva.

Tálalás előtt félórára hűtőszekrénybe tesszük - legyen hűvös, de ne jégszekrényhideg.


paradicsom , kecskesajt , olaj , zöldcitrom leve , borecet , szójaszósz , tárkony , bazsalikom , menta , újhagyma