Receptek

Kecskesajttterin

Száraz Zsuzsanna receptje

2020. szeptember 24.
  • 15 dkg lágy kecskesajt vagy kecskesajtkrém
  • 15 dkg házi sajtkrém
  • 2 ek vaj
  • 10 dkg keményebb kecskesajt (lehet érlelt is, a legjobb, ha morzsolható)
  • 1 kis csokor bazsalikom néhány ág kakukkfű
  • néhány csipet borskeverék (ízlés szerint fekete, fehér és rózsabors)
  • 50 g olajban eltett szárított paradicsom
  • 3 db narancs
  • 3 ek narancslekvár
  • 1 db lapzselatin jeges vízbe áztatva, használat előtt kifacsarva
  • pirított, szeletelt mandula
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Kenhető állagúra melegítjük a vajat. A lágy sajtokat egy tálban elkeverjük, alaposan hozzádolgozzuk a vajat és ízesítjük a borsokkal, ha szükséges, sóval, akár mézzel. Belekeverjük a kakukkfű lecsipegetett leveleit és a nagyon vékonyra aprított bazsalikomleveleket, belemorzsoljuk a kemény kecskesajtot, és ízlés szerint narancshéjat reszelünk bele.

A narancsokat a héjak lereszelése után kifilézzük, a gerezdek felét kisebb darabokra vágjuk és lecsepegtetjük, majd óvatosan a kecskesajtos masszába forgatjuk. Egy kis forralóba facsarjuk a narancsmaradékok levét, forraljuk, míg besűrűsödik, belekeverjük a lekvárt és a lapzselatint.

Vékony csíkokra vágjuk a szárított paradicsomot, és a maradék narancsfilével együtt a kihűlt narancslekváros masszába keverjük. Egy kisebb, fóliával kibélelt pástétom- vagy őzgerincformát (praktikusan habzsákból) félig megtöltünk a kecskesajtos masszával. Egyenletes csatornát képezünk a massza közepén, a széleket egyenesre dolgozzuk, és a mélyedésbe a forma egész hosszában paradicsomos-narancsos keveréket töltünk.

Mélyhűtőben kissé kidermesztjük, majd igyekezve nem lyukakat hagyni, feltöltjük a formát a kecskesajtos krém maradékával és lesimítjuk.

Egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük, tálalás előtt pirított mandulába forgatjuk, meleg vízbe merített késsel szeleteljük.



kecskesajt , házi sajtkrém , vaj , bazsalikom , bors , narancs , narancslekvár , szárított paradicsom , lapzselatin , mandula