Receptek

Kelbimbó saláta almával és mogyoróval

Tombor Nelli receptje

2020. július 26.
  • 25 dkg kelbimbó
  • 1 db pink lady, vagy honeycrisp alma
  • 6 dkg mogyoró
  • 1 db salotta hagyma
  • 70 ml balzsamecet
  • 1 ek cukor
  • 1 kk mustár
  • 2 ek jó minőségű olívaolaj
  • 2 ek agave
  • ¼ thai chili felaprítva (nem kötelező)
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • 1 ek yuzu



ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
MOGYORÓ:
Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra. A mogyorót tepsibe öntjük és aranybarnára pirítjuk (kb. 8-10 perc), félidőben megrázzuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd egy nagy késsel durvára aprítjuk.

ÖNTET:
A mustárt, az olívaolajat, a citromlevet, az agavét, a sót és a borsot egy habverővel, vagy villával jól elkeverjük.

SALÁTA:
Megpucoljuk a salotta hagymát és mandolinon 2 mm vékonyra szeleteljük. 7 cl balzsamecetet 1 evőkanál cukorral egy serpenyőben sűrű, szinte kanálra ragadó állagúra beforraljuk, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a hagymaszeleteket. 1-1 ek vizet és yuzut elkeverünk egy kis tálban, félretesszük - ebbe kerülnek majd az almakorongok.

A kelbimbókat és az almát megmossuk és egy mandolinon az előbbit 3 mm, utóbbit 4 mm vékonyra szeleteljük. Ezután az alma szeletekből korongokat készítünk egy 2 cm átmérőjű kiszúróval, majd ezeket a yuzus vízbe tesszük.

A mogyoróból egy maréknyit félre teszünk a dekorációhoz, a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és tálaláskor megszórjuk a maradék pirított mogyoróval.



TIPP!
10 dkg szeletelt bacont tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, és a mogyoróval egyidőben (200 Celsius-fokon) 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Ha kihűlt, vágódeszkán vékony csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a salátához.

kelbimbó , mogyoró , alma , salotta hagyma , balzsamecet , agave , mustár , olívaolaj , chili