Receptek

Túrós krémes gyömbéres szőlőraguval

Horváth Szilveszter receptje:

Túrós krémes gyömbéres szőlőraguval

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg túró
  • 4 db tojás
  • 125 ml zsíros tej
  • 375 ml tejszín
  • 16 szem szőlő
  • 1 ek méz
  • 50 ml olaszrizling
  • 60 g cukor (igény szerint)
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 2 lap zselatin
  • 1 db citrom
  • 20 db fenyőmag
  • 2 réteg réteslap
  • 40 g keményítőliszt
  • kevés vaj, só
  • némi frissen reszelt gyömbér

ELKÉSZÍTÉSE:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

A keményítőlisztet kevés tejjel elkeverjük, közben a többi tejet 125 ml tejszínnel felforraljuk. Hozzáöntjük a keményítős keveréket, ismét felforraljuk.

A négy tojássárgáját külön edényben a cukorral, sóval, vaníliával habosra keverjük, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fenti forró keményítős krémet.

Ezzel már csak sűrűsödésig főzzük, nem forraljuk fel. A zselatint kicsavarjuk, a meleg krémbe keverjük.

Jégágyra tesszük, s amikor 40 °C-ra hűlt, belekeverjük a túrót és a kezeletlen citrom reszelt héját. Hagyjuk kihűlni (addig is a krém tetejére műanyag fóliát terítünk, hogy ne bőrösödjön meg).

Közben a maradék tejszínt habbá verjük, végül óvatosan ezt is beleemeljük a krémbe. Megfelelő méretű, magas falú tepsibe öntjük, hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.

Közben elkészítjük a ropogós lapokat:4 réteslapot egymásra rétegezünk, közben minden réteget megkenünk olvasztott vajjal és kevés felvert tojással. A rétegzett tésztából nagyméretű pogácsaszaggatóval 12 karikát szúrunk, ezeket 180 °C-os sütőben ropogósra sütjük.

Közben mézet karamellizálunk serpenyőben. Felöntjük a borral, harmadára sűrítjük, hozzáadjuk fél citrom frissen préselt levét, belereszelünk némi gyömbért. A meleg lébe adjuk a félbevágott, kimagozott, hámozott szőlőszemeket. Az egészet hagyjuk kihűlni.

A megdermedt vaníliás krémből és a ropogós korongokból (szaggató segítségével) összerakjuk a krémest. Serpenyőben, szárazon fenyőmagot pirítunk, enyhén sózzuk. A szőlőragut és a fenyőmagot a krémes köré tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.