Receptek

Kemencés kakasleves

Kemencés kakasleves

Borbás Marcsi konyhája - Bodrogi Gyulával

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db kakas szárnya, nyaka, feje, apróléka 
  • 2 fej pucolatlan vöröshagyma 
  • 1/2 db zellergumó 
  • 1/2 fej kelkáposzta 
  • 2 db nagy sárgarépa 
  • 2 db gyökér 
  • 3 db kucsmagomba 
  • 1 köteg petrezselyem 
  • 1 fej fokhagyma keresztben félbevágva 
  • egész bors, só, aszalt meggy

ELKÉSZÍTÉSE:

A cserépedény aljába kelkáposztalevelet helyezünk. Rátesszük a zöldségek harmadát, majd a besózott, borsozott kakasaprólék felét. Utána jöhet a zöldség második harmada, kis zacskó egész bors kell, mert, mint már említettük, a kemencében "elvesznek" a fűszerek. Aztán jöhet a hús maradéka, rá a többi zöldség. Néhány sárgarépa, zellergumó. A zöldség mennyisége nem szentírás, tehetünk többet is. A lényeg, hogy most felöntjük vízzel, és az egészet beborítjuk egy nagy kelkáposztalevéllel. Rátesszük a cserépfedőt, és 3-4 órán át puhára főzzük. Amikor elkészül, akkor a kakas főtt zsírja szépen rábarnul a felső káposztalevélre. Gyula tálalás előtt két evőkanál whiskyt önt a levesbe. Szerinte a whisky sosem árt. Lúdgégetésztával tálaljuk tarajával, húsával, ki-ki örömére aszalt meggyel, petrezselyemmel. Ha nem pároljuk, hanem két óra alatt megsütjük magasabb hőfokon, ahogy Bodrogi szereti, akkor kakasleves-esszenciát kapunk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.