Receptek

Kemencés mangalicasült dinsztelt káposztával, héjában sült burgonyával

Kemencés mangalicasült dinsztelt káposztával, héjában sült burgonyával

Istvándy Pincészet receptje 6 fő részére

HÚS

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db egész mangalicatarja (1,5 kg)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-1,5 l mangalicazsír (amennyi ellepi a húst)
  • só, bors, kömény ízlés szerint, összekeverve (ebből lesz a húspác)
ELKÉSZÍTÉSE:

Az egész tarját ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, és az előre elkészített sópáccal mindkét oldalát befűszerezzük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és ujjnyi vastagságú mangalicazsírral megkenjük, erre helyezzük a befűszerezett tarjaszeleteket. A vöröshagymát és a fokhagymát felszeleteljük, és egy-egy hússzeletre 2-3 szelet fokhagymát és vöröshagymát helyezünk. A húst mangalicazsírral addig öntjük fel, amíg teljesen el nem lepi. Ezután alufóliával betakarjuk, és 180 °C-os sütőben másfél óráig sütjük, amíg vajpuha nem lesz. Ezután a zsírt leöntjük róla, és a sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

DINSZTELT KÁPOSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 2 fej lila káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 db réteslap
  • 3 db mangalicasertés-háló
  • kömény, só, kevés cukor, ecet
ELKÉSZÍTÉSE:

A vöröshagymát vékony szeletekre szeljük és mangalicazsíron megpároljuk. A torzsája nélkül legyalult lila káposztát a vöröshagymára helyezzük. Sóval, köménnyel, cukorral és ecettel ízesítjük. Sűrű kevergetés mellett fedő alatt 20-30 perc alatt megdinszteljük. A mangalica-zsírhálót bő vízben megmossuk, és a vizet kinyomkodjuk belőle. Kiterítjük az asztalra, és ráhelyezzük a réteslapot. Ez után a dinsztelt káposztát úgy helyezzük rá, mintha hagyományos rétestöltelék lenne. A réteslapot a zsírhálóval együtt feltekerjük. Nem kenjük meg se zsírral, se olajjal, hiszen a zsírháló 20-30 perc alatt 180 °C-on szépen rápirul a réteslapra.

SÜLT BURGONYA

HOZZÁVALÓK:
  • 12 db közepes burgonya
  • mangalicazsír
ELKÉSZÍTÉSE:

A burgonyát kefével átdörzsöljük, sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük és negyedekre vágjuk. A húsról leöntött zsíron serpenyőben minden oldalát megpirítjuk.

TÁLALÁS:

A felszeletelt "káposztás rétest" a tányérra helyezzük, mellé tesszük a burgonyát, végül a húsokat, melyeket a pecsenyelével meglocsolunk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.