Zsákai Ildikó receptje
2018. június 1.- 1 kg liszt
- 1 dl olaj
- 1/2 l tej
- 5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A könnyű kelt tészta régi trükkje, hogy az élesztőt nem csupán felfuttatjuk a langyos tejben, hanem kovászt készítünk belőle a következő módon: 10 dkg lisztet az élesztővel elmorzsolunk, majd 1 dl édes langyos tejet öntünk hozzá és jól elkeverjük. Lefedve kelesztjük pár percig, míg felfut. Addig a többi hozzávalót összegyúrjuk, és könnyen beleforgatjuk a kovászt. Kétszer kelesztjük a tésztát, majd kinyújtjuk, és ízlés, valamint igény szerint túróval, almával, lekvárral, kakaóval töltjük. 180 °C-os sütőben vagy kemencében addig sütjük, míg szép piros lesz.
