A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Lestyános vajhal pisztáciával és répákkal

Gyurik Gábor receptje

2018. október 12.
  • 1,4 kg vajhal
  • 90 dkg sárgarépa
  • 1 kisebb köteg lestyán
  • 5 dkg pisztácia
  • 1 dl olívaolaj
  • 1,5 dl szőlőmagolaj
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg krémsajt
  • 2 fej salotta hagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál kakukkfű
  • só, őrölt bors
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
A répapüréhez a sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymákat felszeleteljük, tepsibe tesszük, rászórjuk a répakarikákat. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat és a kakukkfüvet, majd felöntjük a fehérborral. Alufólia alatt kb. 1 óra alatt sütőben 160-170 °C-on megpároljuk. Ha megpuhult, összeturmixoljuk a krémsajttal, majd átpasszírozzuk. A vajhalat kb. 3×3 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, és felhevített serpenyőben minden oldalát nagyon enyhén megpirítjuk. A lestyánt lobogó vízbe dobjuk pár másodpercre, és egyből jeges vízben lehűtjük. Lecsepegtetjük, ráöntjük a szőlőmagolajat, a megpirított pisztáciát, és összeturmixoljuk. Tálalás előtt átforgatjuk benne a halkockákat.


karácsony , lestyán , vajhal