Receptek

Majoránnás nyúlmáj batyuban

Kerekes Sándor receptje

2021. november 7.

Hozzávalók a májhoz:

  • 40 dkg nyúlmáj kockákra vágva
  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoránna
  • só, bors
  • 5 szál friss kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
  • 50 g vaj a sütéshez

Hozzávalók a gyúrt tésztához:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj
  • 1 ek tejföl

Hozzávalók a narancsos almaszószhoz:

  • 4 db közepes alma megpucolva, cikkekre vágva, a héja félretéve
  • 1 db fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek keményítő
  • 1 csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, az összekockázott májat, és ezt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, alaposan összekeverjük és kihűtjük. A tölteléket nagy lyukú darálón ledaráljuk.

Tartsuk hidegen a töltésig.


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva legalább fél órát pihentetjük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, köröket szúrunk belőle. A tésztát lekenjük tojással és kb. 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk a közepébe.

A tészta széleit középre hajtva összecsípjük.


A batyukat gyöngyöző sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, majd vajon megpirítjuk.

Tálaláskor az almaszeletekre és a szószra fektetjük a batyukat és a maradék narancshéjjal megszórjuk. 


nyúlmáj , vöröshagyma , fokhagyma , majoránna , kakukkfű , füstölt szalonna , petrezselyem , vaj , tojás , liszt , tejföl , alma , fahéj , szegfűszeg , keményítő , tejszín