Receptek

Libakolbász (salciccia) lencsesólettel

Rosenstein Tibor és Rosenstein Róbert receptje

2020. október 6.

LIBAKOLBÁSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg libamellszínhús
  • 30 dkg libacomb húsa
  • 10 dkg libamell hája
  • 1,5 dl jó minőségű száraz vörösbor
  • őrölt római kömény, őrölt édeskömény, durvára darált fehér bors, tengeri só, fokhagyma
  • tisztított, mosott vékonybél

LENCSESÓLET
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek libazsír
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors, babérlevél
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

LIBAKOLBÁSZ ELKÉSZÍTÉSE:
A libacombot ledaráljuk a libahájjal együtt, a libamell húsát pedig apró kockákra vagdaljuk. A húst keverőtálba tesszük, és ízlés szerint fűszerezzük őrölt római köménnyel, őrölt édesköménnyel, durvára darált fehér borssal, tengeri sóval, zúzott fokhagymával. Hozzáöntjük a vörösbort, összekeverjük, és egy napig a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap kivesszük a hűtőből, hozzákeverünk 1 dl szódavizet, és ha szükséges, ízesítünk rajta. Vékonybélbe töltjük, 10 cm-es kolbászkákat készítünk belőle.

Akinek nincs kolbásztöltő készüléke, húspogácsákat készíthet.


LENCSESÓLET ELKÉSZÍTÉSE:
A lencsét megmossuk. A hagymát apróra vágjuk, és libazsírral üvegesre pirítjuk. Rátesszük a zúzott fokhagymát, hozzátesszük a lencsét, felöntjük vízzel, úgy, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, a sárgarépát és a zellert, majd

fedővel letakarva betesszük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.


Időnként ellenőrizzük, ha kevés rajta a lé, akkor kevéske vízzel pótoljuk. Amikor a lencse majdnem megpuhult,

rátesszük a kolbászkákat, és fedő alatt 10 percig továbbsütjük, majd fedő nélkül folytatjuk a sütést mindaddig, amíg a kolbászkák szép pirosra sülnek.


A sólet akkor jó, ha főzelék sűrűségű. Tálalásnál kivesszük belőle a sárgarépát és a zellert.


libamell , libacomb , száraz vörösbor , őrölt római kömény , őrölt édeskömény , fokhagyma , lencse , vöröshagyma , libazsír , sárgarépa , zellergumó , babérlevél

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra