Receptek

Húsalaplé

Húsalaplé

HOZZÁVALÓK:

  • 3 kg marha- vagy borjúlábszár (csontos)
  • kb. 1,5 kg zöldség:
  • 2 db közepes méretű sárgarépa
  • 3 szál szárzeller
  • 2 fej közepes méretű vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma, átlósan félbevágva
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 db közepes nagyságú paradicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • kb. 5 liter víz

Ebből a mennyiségből maximum 3 liter alaplevet kapunk.

ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (erre azért van szükség, mert a sütő nagyon gyorsan visszahűl az alatt az idő alatt, amíg berakjuka csontokat).Az alaposan átmosott csontokat egy tepsibe helyezzük, és betesszük a sütőbe. A sütő hőfokát 200 °C-ra állítjuk, és a csontokat 30-40 perc alatt (sütés közben 2-3-szor megforgatva) sötétbarnára sütjük.

Amikor elkészült, leöntjük róla a zsírt, a csontokat egy lábosba tesszük. Az üres tepsibe két pohár vizet öntünk. A tűzhelyen addig hevítjük a tepsit, amíg a víz fel nem forr benne. Lehúzzuk a tűzről, és a vizet a csontokra öntjük, majd alaposan kikaparjuk a tepsiből a maradékot, és azt is a csontokhoz öntjük a lábosba. A csontokra ráöntjük a maradék vizet.

A lábosban a víz kb.3-4 cm-rel lepje el a csontokat. Felforraljuk, és leszedjük a habot a tetejéről.(3.fotó: habozás) Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, és nagyon kis lángon folytatjuk a főzést további 6-8 órán át. Amennyiben szükséges, pótoljuk a vizet. Ha kész, leszűrjük, és minél rövidebb idő alatt lehűtjük. Amikor kihűlt, a tetején keletkezett zsírréteget eltávolítjuk.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább