Receptek

Libamájpástétom nyersen készítve

Szulló Szabina receptje

2020. július 26.
  • 1 db kb. 70 dkg-os libamáj
  • tej és jég keveréke
  • 10 g tengeri só (1%-ban tartalmazhat pácsót)
  • 1-2 kávéskanál porcukor
  • 2-3 g frissen őrölt fehér bors


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A libamáj, megfelelően előkészítve, nyersen is fogyasztható és eltartható. Ennek feltétele a kiváló minőség, továbbá az, hogy nagyon alaposan meg kell tisztítani minden értől. Fontos még, hogy vagy tisztítatlan tengeri sót használjunk (ennek igen magas a természetes nitrittartalma), vagy ha ilyenünk nincs, akkor 1-2 százalék pácsót keverünk a sóhoz.

ELKÉSZÍTÉSE:
A libamájat két lebenyére választjuk, lehártyázzuk. A jeges tejben 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ügyeljünk, hogy a folyadék teljesen ellepje. A 24 óra alatt többször is cseréljük az áztatófolyadékot.

A májat végül kiemeljük, szárazra töröljük. 2-3 cm-es darabokra szedjük, és maradéktalanul eltávolítunk belőle minden eret. (Célszerű ilyenkor rövid időre forró sütőbe tenni, így lágyabb lesz, könnyebb vele dolgozni.)

A máj negyedrészét szitán áttörjük, és a darabos részhez keverjük. Meghintjük sóval, porcukorral, fehér borssal. Két réteg fóliába csomagolva további 12–24 órán át állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

A masszát tetszőleges formába töltjük, ügyelve rá, hogy ne maradjon benne légbuborék. Segítségünkre lehet ilyenkor egy folyamatosan meleg, nem túl forró kenőlapát.

Az étteremben adagos formákat használnak, melyeket megtöltve egyenként vákuumzacskóban vákuumoznak le, így kompaktabb lesz a pástétom állaga.

Van, aki a sóval azonos mennyiségű cukrot ad hozzá.

Hűtőszekrényben tároljuk, tálalás szobahőmérsékleten.

Kínálhatjuk például tarpai szilvalekvárral, csatnival vagy valamilyen természetes édes borból készült zselével. Adhatjuk natúr formában is, pirított sós kalácsra kenve.


libamáj , porcukor , fehér bors