Receptek

Mákos bukta meggyel

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. július 23.

Tészta
Hozzávalók:

  • 450 g búzaliszt
  • 55 g porcukor
  • 60 g túró (ne legyen rögös)
  • 55 g vaj
  • 270 g tej
  • 35 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom leve
  • 1 db tojás a lekenéshez

Töltelék
Hozzávalók:

  • 380 g darált mák
  • 80 g édesmorzsa vagy darált keksz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 420 g magozott meggy
  • 4 ek rum

Szirup
Hozzávalók:

  • 190 g kristálycukor
  • 130 ml víz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ez bukta!

Nyáron szerencsére elérhetők a friss gyümölcsök, így az otthoni sütés-főzés során is felhasználhatjuk a meggyet, a málnát, a barackot. Elérkezett tehát a piték és különböző gyümölcsös sütemények időszaka, így most egy buktát mutatunk be Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével. Ne higgyük, hogy a bukta „nehéz” étel nyáron, inkább gondoljunk arra, hogy akár egy második fogást is kiválthatunk vele a leves után. A frissen illatozó mákos-meggyes buktával pedig garantált sikert érhetünk el a családi étkezőasztalnál.

MÁKOS BUKTA MEGGYEL

Elkészítése:

A töltelékhez a kimagozott és felezett meggyet 4 evőkanál rummal összekeverjük és félretesszük. A töltelék többi, száraz összetevőit is összekeverjük a megadott mennyiségben.

A 190 g cukrot a 130 ml vízzel felforraljuk, úgy, hogy a forrástól számítva még legalább 1-2 percig forraljuk. Amikor kész, az így kapott szirupot a már összekevert száraz töltelékre öntjük, összedolgozzuk, és állni hagyjuk legalább egy órán keresztül.

A tésztához az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet, túrót, cukrot, sót, vaníliás cukrot a vajjal összekeverjük, majd félretesszük. A tejben eloszlatjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást és a citrom levét, majd a már bekevert szárazanyagokkal dagasztjuk, míg a tészta sima felületű nem lesz. A kész tésztát letakarva kb. 30-35 percig pihentetjük.


Az érett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy kb. 60x30 cm tésztát kapjunk, amelyből 3x6 db négyzetet vágunk ki.


A kihűlt töltelékhez adjuk a rumos meggyet és elkeverjük. A tésztadarabkák felső harmadához helyezzük rúd alakban a tölteléket, egy kis négyzetre kb. 6-6,5 dkg tölteléket rakjunk.


A tészta jobb és bal oldalának két végét kissé lenyomkodjuk, majd visszahajtjuk, és a szemben levő oldalától feltekerjük.


Ha lehet, magasabb szélű tepsit válasszunk, olyat, amilyet a 18 db megkelt bukta ki tud tölteni. A tepsi alját és oldalát olajjal kikenjük, majd a belehelyezett bukták közét is vékonyan lekenjük olajjal, így a sütés után is könnyen szétválaszthatók lesznek. Letakarva kb. 30-35 percig kelesztjük. A kelési idő felénél a felületét tojással lekenjük és teljesen megkelesztjük. 200 °C-os előmelegített sütőben kb. 30-32 perc alatt készre sütjük. 


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.


bukta , Péklapát , Zalaco , liszt , porcukor , túró , vaj , tej , élesztő , tojás , citrom leve , vaníliás cukor , mák , keksz , meggy , rum , citrom héja

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra