A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mákos clafoutis

Nábelek Zsófia receptje

2017. április 20.

CUKRÁSZKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 185 g tej
  • 50 g Koronás Porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 db tojássárgája
  • 16 g keményítő

CLAFOUTIS
HOZZÁVALÓK:

  • 180 g cukrászkrém
  • 200 g puha vaj
  • 200 g mák
  • 100 g Koronás Porcukor
  • 10 g keményítő
  • 5 g só
  • 2 db tojás

PASSIÓCOULIS (sűrű gyümölcsszósz)
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g passiópüré
  • 1 mk agar-agar
  • 30 g só

VÖRÖSÁFONYA-RAGU
HOZZÁVALÓK:

  • 200 g vörös áfonya
  • 1 rúd vanília
  • 75 g Koronás Cukor
  • 100 g víz

MÁKMORZSA
HOZZÁVALÓK:

  • 75 g Koronás Cukor
  • 90 g mák
  • 75 g hideg vaj
  • 70 g liszt
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Klafuti
A clafoutis (klafuti) klasszikus francia édesség. Könnyű, sodó jellegű tésztából és magozatlan fekete cseresznyéből készítik: a cseresznye magja ízt ad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen. A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amit sokféleképpen lehet variálni.

CUKRÁSZKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

A tojássárgáját, a porcukrot és a keményítőt habverővel csomómentesre keverjük. A tejet felforrósítjuk a kikapart vanília belsejével és egy csipet sóval. Fokozatosan, folyamatos keverés közben a tej negyedét hozzáöntjük a tojássárgájához (hőkiegyenlítés), majd habverővel kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni.


CLAFOUTIS ELKÉSZÍTÉSE:
A puha vajat és a langyos cukrászkrémet kihabosítjuk. A darált mákot, porcukrot, keményítőt és sót elkeverjük, majd a vajas alaphoz adjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és még egy percig keverjük. Papírral bélelt formába simítjuk,


és 175 °C-ra előmelegített sütőben 18 perc alatt enyhén remegősre sütjük. Kihűlés után formára szúrjuk vagy szeleteljük.


PASSIÓCOULIS ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat lábasba tesszük, majd folyamatos keverés mellett főzzük. Egy percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. Botmixerrel vagy turmixgépben simára turmixoljuk, ha szükséges, átpasszírozzuk.

VÖRÖSÁFONYA-RAGU ELKÉSZÍTÉSE:
Az átválogatott áfonyát egy forralóba tesszük a kikapart vaníliarúd belsejével és héjával, a cukorral és a vízzel. Összekeverjük, majd közepes hőfokon, fedő alatt 67 percig forraljuk. Átkeverjük, kivesszük a vaníliarudat, és hagyjuk kihűlni.


MÁKMORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
Minden alapanyagot egy tálba mérünk, majd kézzel gyors, csipkedő mozdulatokkal morzsa (nedves homok) állagúra keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy lemezre szórjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 11 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, ezután finomra törjük.


ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A formára szúrt clafoutisból hármat a tányérra teszünk. Közé kanalazzuk az áfonyaragut, a passiócoulist, a mákmorzsát,


végül vaníliafagylalttal tálaljuk.


NÁBELEK ZSÓFIA
Bölcsésznek indult, de hivatásnak a cukrászatot választotta. A gasztronómiai boomnak köszönhetően azonban hozzáértő gasztroújságírókra is szükség volt, ezért a sütés mellett visszatért az újságíráshoz. Azóta is lavírozik a két szakma között.
A konyhában hiányzik neki az írás, a szerkesztőségben pedig folyton a desszertekről mesél.
A váci születésű lány 17 évesen már Mihályi László cukrászműhelyében segédkezett, ott tanulta meg a francia cukrászművészet alapjait, az alapanyagok tiszteletét. Sok jó étterem konyháján megfordult, jelenleg a Mák Bisztró cukrásza. Szerencséje van, a skandináv konyhát tisztelő Mizsei János séf mellett új stílust is kitanult. Zöldségekből, zellerből, céklából és burgonyából is készít desszerteket.
A Magyar Konyhának természetesen mákos süteménnyel készült.

mák , tej , vanília , tojás , keményítő , cukrászkrém , vaj , passiópüré , agar-agar , liszt , vörös áfonya