Receptek

Mákos clafoutis

Mákos clafoutis

Nábelek Zsófia receptje

CUKRÁSZKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 185 g tej
  • 50 g Koronás Porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 db tojássárgája
  • 16 g keményítő

ELKÉSZÍTÉSE:

A tojássárgáját, a porcukrot és a keményítőt habverővel csomómentesre keverjük. A tejet felforrósítjuk a kikapart vanília belsejével és egy csipet sóval. Fokozatosan, folyamatos keverés közben a tej negyedét hozzáöntjük a tojássárgájához (hőkiegyenlítés), majd habverővel kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni.

CLAFOUTIS

HOZZÁVALÓK:

  • 180 g cukrászkrém
  • 200 g puha vaj
  • 200 g mák
  • 100 g Koronás Porcukor
  • 10 g keményítő
  • 5 g
  • 2 db tojás

ELKÉSZÍTÉSE:

A puha vajat és a langyos cukrászkrémet kihabosítjuk. A darált mákot, porcukrot, keményítőt és sót elkeverjük, majd a vajas alaphoz adjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és még egy percig keverjük. (1) Papírral bélelt formába simítjuk (2), és 175 °C-ra előmelegített sütőben 18 perc alatt enyhén remegősre sütjük. Kihűlés után formára szúrjuk vagy szeleteljük. (3)

PASSIÓCOULIS (sűrű gyümölcsszósz)

HOZZÁVALÓK:

  • 150 g passiópüré
  • 1 mk agar-agar
  • 30 g

ELKÉSZÍTÉSE:

Az alapanyagokat lábasba tesszük, majd folyamatos keverés mellett főzzük. Egy percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. Botmixerrel vagy turmixgépben simára turmixoljuk, ha szükséges, átpasszírozzuk.

VÖRÖSÁFONYA-RAGU

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g vörös áfonya
  • 1 rúd vanília
  • 75 g Koronás Cukor
  • 100 g víz

ELKÉSZÍTÉSE:

Az átválogatott áfonyát egy forralóba tesszük a kikapart vaníliarúd belsejével és héjával, a cukorral és a vízzel. (4) Összekeverjük, majd közepes hőfokon, fedő alatt 67 percig forraljuk. Átkeverjük, kivesszük a vaníliarudat, és hagyjuk kihűlni.

MÁKMORZSA

HOZZÁVALÓK:

  • 75 g Koronás Cukor
  • 90 g mák
  • 75 g hideg vaj
  • 70 g liszt

ELKÉSZÍTÉSE:

Minden alapanyagot egy tálba mérünk, majd kézzel gyors, csipkedő mozdulatokkal (5) morzsa (nedves homok) állagúra keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy lemezre szórjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 11 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, ezután finomra törjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A formára szúrt clafoutisból hármat a tányérra teszünk. Közé kanalazzuk az áfonyaragut, a passiócoulist (6), a mákmorzsát, végül vaníliafagylalttal tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább